«Εκοιμήθη» ο μητροπολίτης Αργολίδας Ιάκωβος

Loading...


Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως

«Εκοιμήθη» το πρωί ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αργολίδας Ιάκωβος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα για τον μακαριστό μητροπολίτη Αργολίδας ξεκίνησαν περίπου πριν από δύο μήνες και ήταν αυτά, μαζί με το προχωρημένο της ηλικίας του, που τον οδήγησαν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, να ανακοινώσει από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το άγγελμα του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην Αργολίδα, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός για την πραότητα του χαρακτήρα του.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως. Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος θα ψαλλεί την Πέμπτη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου.

Ένα ποίημα από το ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως Αργολίδος για την εκδημία του Ιεράρχου: 

Αρχές Αγίας  Σαρακοστής που θα θυμούνται όλοι,

Ξεκίνησες τον δρόμο σου για την απάνω Πόλη…

Θα κάνει στάση ο Άγγελος στης Άρτας το γεφύρι ,

κι έπειτα στου Μάη το πρώτο σου Αργείων το πανηγύρι …

Του Αγίου που αγάπησες και σου φανερωνόταν

Για να σου πει το ευχαριστώ που στο Άργος του βρισκόταν …

Έδωσες μιαν υπόσχεση με δάκρυ αγκαλιασμένη

Κάθε ψυχούλα Αργολική την έχει φυλαγμένη …

Θα είμαι πάντα είπες εδώ , μαζί σας  ! αδερφοί μου !

Τεκνία μου αγαπητά να χετε την ευχή μου …

Μη μας ξεχάσεις Ιάκωβε άξιε Ιεράρχα

Μακαριστέ μας Άγιε λαμπρέ μας Ποιμενάρχα …

Και εμείς θα μνημονεύουμε αιώνια την μορφή σου ,

που φώτισε τον τόπο μας και την Αγία ψυχή σου …

Ο κατά κόσμο Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932,όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια  και γυμνασιακά μαθήματα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου  Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος στην θέση που είχε μέχρι τότε ο προκάτοχός του μακαριστός Χρυσόστομος Δεληγιανόπουλος.

Ο Θεός αξίωσε την Αργολίδα να έχει για 28 χρόνια ένα Ποιμενάρχη γαλήνιο, ακάματο, εμπνευσμένο κα φιλάνθρωπο. Ιεροκήρυκας στην Άρτα, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Από το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι από κει στους Μελισουργολύς και την Κυψέλη.

Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία Χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες  καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και  ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος.
Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ο άνθρωπος τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού, και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή.