Εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ι.Μ. Πατρών: Τιμήθηκε την Δευτέρα 29 Μαΐου, στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών η μνήμη των Ηρώων και Μαρτύρων, προασπιστών της Βασιλίδος των Πόλεων, με πρώτο τον μαρτυρικό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο και τους συν αυτώ, ηρωικώς τελειωθέντας επί των επάλξεων της Κωνσταντινουπόλεως, ως και των άλλων, όσοι μαρτυρικώς ετελειώθησαν εντός των τειχών της Πόλεως κατά την ημέρα της Αλώσεως και κατά τα χρόνια της πικρής σκλαβιάς.

Όπως μας ενημερώνει η Ι.Μ. Πατρών: «Καλεσμένος του Σεβασμιωτάτου ομιλητής, ήτο ο εκλεκτός συμπατριώτης μας κ. Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος, Δικηγόρος, Λέκτορας του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος με αμεσότητα, γλαφυρότητα και ρεαλιστικότητα ανέπτυξε το θέμα: «Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκική έννομη τάξη-Προβλήματα και Προοπτικές»

Ο Ομιλητής συγκίνησε και συνεπήρε το πυκνό ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, με την αναφορά του στην άλωση της Βασιλευούσης και στον εθναρχικό ρόλο του Πατριάρχου μετά την Άλωση, ως και στην μαρτυρική πορεία και ομολογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τότε μέχρι και σήμερα.

Παρόντες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, πολλοί Κληρικοί, Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και πλήθος Λαού.

Στην αρχή ετελέσθη η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, υπέρ των ψυχών, των Ηρώων και Μαρτύρων, Υπερασπιστών της Βασιλευούσης.

Ύμνους και επίκαιρα άσματα απέδωσε η χορωδία του Πρωτοψάλτου του Νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών, κ. Αριστείδου Μπουχάγιερ, υπό την διεύθυνση του ιδίου.

Τον ομιλητή παρουσίασε με πολύ θερμά λόγια ο Πρόεδρος της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών κ. Ιωάννης Αθανασόπουλος, ο οποίος και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσεως, ώστε να είναι ο ομιλητής της ημέρας.

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Πατρών: Κουρά νέου Μοναχού στην Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών (ΦΩΤΟ)

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εκ βάθους ψυχής ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Γεώργιο Ανδρουτσόπουλο για την καταπληκτική ομιλία του.

Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για τον καημό και τον πόνο που κάθε Έλληνας, Ορθόδοξος Χριστιανός, έχει στην καρδιά του, για την Κωνσταντινούπολη, για το βαρύ σταυρό που αίρει στους ώμους του ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης και εν προκειμένω ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και όλοι οι Φρυκτωροί και Μάρτυρες της Εκκλησίας των του Χριστού πενήτων, αναβαίνοντας τον φρικτό Γογλοθά της οδύνης του Γένους, ατενίζοντας τον σταυρό του Σωτήρος και ζώντας με την βεβαιότητα της Αναστάσεως. Εμείς, είπε ο Σεβασμιώτατος, ας γίνομε συγκυρηναίοι τους σ’ αυτήν την μαρτυρική τους πορεία και αν δεν μπορούμε να κάνωμε τίποτα άλλο, ας υψώσωμε τον νούν και την καρδία προσευχητικά προς τον Πανοικτίρμονα Θεόν, ώστε να τους ενισχύη στην στενή και τεθλιμμένη οδό που βαδίζουν».