Εγκαινιάστηκε η »Oμορφοκκλησιά» της Δράμας (ΦΩΤΟ)

Loading...


«Μέγας ει και και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου».

Κάθε ευλαβής πιστός δεν μπορεί παρά αυθορμήτως να κινήσει τον εαυτό του σε δοξολογία του Τρισαγίου Θεού, εάν βιώσει την μεγάλη ευλογία συμμετοχής του στην τέλεση των ενός Ιερού Ναού.

Έτσι ακριβώς αισθάνθηκαν και όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, να συμμετάσχουν και να προσευχηθούν στον Πανάγαθο Θεό κατά την τέλεση των Εγκαινίων, με τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης, του νεόδμητου , μοναδικού αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα Ιερού Ναού αφιερωμένου στην πάνσεπτο μνήμη του.

Οι πάνδημοι διήμεροι εορτασμοί ξεκίνησαν με ιεροπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα το εσπέρας του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2016 με την τέλεση του Πολυαρχιερατικού Πανηγυρικού Εσπερινού και την συγκινητική μουσικοχορευτική εκδήλωση που ακολούθησε, κορυφώθηκαν δε την Κυριακή, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Χρυσοστόμου, με την τελετή των Εγκαινίων και Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, τον μεθέορτο Εσπερινό και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην Μακεδονία, με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων του Νομού Δράμας.

Νωρίς το πρωί ξεκίνησε η Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιος, πλαισιούμενος από εκλεκτή χορεία Αγιωτάτων Αρχιερέων, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ.κ. Βαρθολομαίου, αλλά και πολλών κληρικών και μοναχών εξ Αγίου Όρους, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών, προερχομένων από κάθε γωνιά της Ελλάδος και από την Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, οι κάτοικοι της οποίας είναι ντόπιοι αλλά και πρόσφυγες από την ομώνυμη πόλη της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας, πατρίδα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Με την απόλυση του Όρθρου, γύρω στις 8.30 π.μ., σύμφωνα με την προβλεπόμενη Εκκλησιαστική τάξη αλλά και με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, έλαβε χώρα η τελετή των Εγκαινίων του Ιερού Ναού σε κλίμα ιεράς συγκινήσεως και ευλαβικότητος, ενώ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Δράμας επεξηγούσε τα διάφορα τμήματα της Ιεράς Ακολουθίας προς ευχερεστέρα παρακολούθηση και πλέον η συνειδητή συμμετοχή του ευλαβούς εκκλησιάσματος σε αυτά.

Ακολούθως ξεκίνησε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησυχίου, συνιερουργούντων δε των λοιπών Αγίων Αρχιερέων.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά και στο κατώδυνον μαρτύριον του Αγίου Χρυσοστόμου, που παρέμεινε στις επάλξεις, δίπλα στο βασανιζόμενο και οικτρώς δοκιμαζόμενο Ποίμνιό του, εφαρμόζοντας με απόλυτη πιστότητα την βιβλική ρήση από το βιβλίον της Αποκαλύψεως «γίνου πιστός άχρι θανάτου….», αφήνοντας σε όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη την ανυποχώρητη Πίστη στον Θεό και την αφειδώλευτη αγάπη προς την Πατρίδα.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε ο Ιερατικώς Προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Βλατίτσης, καλωσόρισε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου όλους τους παρευρισκομένους, και με συγκινητική αναδρομή στο παρελθόν θύμισε τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία θεμελιώσεως και οικοδομήσεως του Ιερού Ναού, εκφράζοντας εκ βάθους καρδίας ευχαριστίες προς όλους όσοι από την αρχή έως τώρα βοήθησαν, συνέβαλαν, εδώρησαν, εκοπίασαν και προσέφεραν καθʼ οιονδήποτε τρόπον στην θεμελίωση και ανέγερση του περικαλλούς Ιερού Ναού.

Τέλος δε προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο, μικρό δώρον-αντιχάρισμα για την συμβολή του στην οικοδόμηση του Ναού.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την ευλογημένη παρουσία τους στο διήμερο των πανηγυρικών εορτασμών, καθώς και όσους αόκνως εργάσθηκαν για την ανέγερση του Ιερού Ναού και την προετοιμασία της Πανηγύρεως, απένειμε δε σταυρόν ως ευχαριστήριον δώρον στον Προιστάμενο του Ναού, π. Γεράσιμο, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος προσέφερε ως πολύτιμο δώρον για τα Εγκαίνια ακριβές αποτύπωμα-αντίγραφον της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Βηθλεεμιτίσσης, προς αγιασμόν και ευλογίαν των ευλαβών Χριστιανών.

Οι διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον μεθέορτο Εσπερινό και την μουσικοχορευτική εκδήλωση με την συμμετοχή δώδεκα πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Δράμας.

Ο Προιστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Βλατίτσης ετίμησε τα μέλη των απʼ αρχής εως σήμερα Εκκλησιαστικών Επιτροπών, τους ιεροψάλτες, τους νεωκόρους και τα μέλη των Φιλοπτώχων Επιτροπών του Ιερού Ναού και μετά από ολιγόλογη συγκινητική σύνοψη των όσων έλαβαν χώρα τούτο το ευλογημένο διήμερο ευχήθηκε οι πρεσβείες του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης του από Δράμας να σκέπουν αδιαλείπτως την πόλη και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, την Ελλάδα και τον κόσμο άπαντα.

1309dram.jpg
1309dram1.jpg
1309dram2.jpg
1309dram3.jpg
1309dram4.jpg
1309dram5.jpg
1309dram6.jpg
1309dram7.jpg