Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Αγωνία μας είναι να μην πεινάσει κανείς

Loading...


Η προσπάθεια της Εκκλησίας να κρατήσει όρθιους ανθρώπους που στερούνται ακόμα και το ψωμί από το τραπέζι τους, κατακρίνεται, από «κακοήθεις που βάζουν το δηλητήριο στις ψυχές των ανθρώπων για το τι πράττει η Εκκλησία», είπε με απογοήτευση ο μητροπολίτης

«Είναι ημέρες χαράς και ημέρες έκφρασης αγάπης και δεν μπορούμε αυτές τις ημέρες να μη δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας, αν και η Εκκλησία είναι πάντοτε έκφραση αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο και πάντοτε σκέφτεται όχι μόνο τις ανάγκες της ψυχής, αλλά προσπαθεί να θεραπεύσει, μέσα στο μέτρο του δυνατού, και κάποιες ανθρώπινες ανάγκες».  Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε στην αίθουσα τελετών της μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής ο τοποτηρητής της μητροπόλεως κ. Δαμασκηνός, δεκάδες συμπολίτες μας, προκειμένου να τους διανείμει δέματα με την ευκαιρία των εορτών του Δωδεκαημέρου.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟΡΩΝ

Το Σάββατο το πρωί δεκάδες συμπολίτες πήραν τρόφιμα, ψωμί και κάποια είδη ρουχισμού, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Κάθε χρόνο η μητρόπολη φροντίζει για την ενίσχυση σε είδος απόρων συμπολιτών μας, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες για τη διαβίωση τους. Τη διανομή αναλάμβαναν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι ενορίες, ωστόσο φέτος ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου επέλεξε να συναντήσει από κοντά τους συμπολίτες μας, να διανείμει ο ίδιος τα δέματα και να τους ευχηθεί. «Παίρνετε τα δέματα με πολλές, θερμές και εγκάρδιες ευχές», είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο κ. Δαμασκηνός και πρόσθεσε, «να περάσετε ευλογημένα, να έχετε υγεία και δύναμη, να ξέρετε ότι η Εκκλησία σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που περνάει το έθνος μας, προσπαθεί να κάνει μία μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια. Αγωνία μας είναι κανένας να μην πεινάσει». Αυτή η προσπάθεια επιτυγχάνεται, όπως είπε, με τα συσσίτια που καθημερινά προσφέρει η μητρόπολη και με τα δέματα που δίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις οικογένειες που έχουν ανάγκη.  

«ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»

Αυτή η προσπάθεια της Εκκλησίας, να κρατήσει όρθιους ανθρώπους που στερούνται ακόμα και το ψωμί από το τραπέζι τους, κατακρίνεται, από «κακοήθεις που βάζουν το δηλητήριο στις ψυχές των ανθρώπων για το τι πράττει η Εκκλησία», πρόσθεσε ο μητροπολίτης.  Συνεχίζοντας ο κ. Δαμασκηνός σημείωσε, «εμείς ό,τι κάνουμε το κάνουμε για σας και υπάρχει Εκκλησία γιατί υπάρχετε εσείς. Αν δεν υπήρχατε εσείς δε θα υπήρχαμε εμείς. Γι’ αυτό λοιπόν αγωνιούμε για σας και να ξέρετε ότι ο οβολός του καθενός, αξιοποιείται προκειμένου και εμείς να τα διαθέσουμε  σε εκείνους τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».  Συνολικά 170 δέματα τροφίμων διανεμήθηκαν το Σάββατο, τα οποία προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες των άπορων οικογενειών. Εξάλλου ο τοποτηρητής της μητροπόλεως κ. Δαμασκηνός επεσήμανε ότι τουλάχιστον αυτές τις ημέρες δεν θα πρέπει να πεινάσει κανένας συμπολίτης μας, «αλλά και ποτέ να  μην στερηθεί ένα πιάτο φαγητό». 

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ

Η ανεργία, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, έχουν επιφέρει τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Οι φτωχοί αυξάνονται μέρα με την ημέρα, διαπιστώνει ο κ. Δαμασκηνός μεταφέροντας και την εμπειρία του από το Βόρειο Έβρο. «Δυστυχώς στις μέρες μας, ολοένα και αυξάνουν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην μητρόπολη Διδυμοτείχου, διότι εκεί έχουν κλείσει πολλές βιομηχανίες και πολύς κόσμος παραμένει χωρίς εργασία. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι ότι θα πρέπει όλοι να δώσουμε τον αγώνα μας. Ο ένας να σταθεί κοντά στον άλλο. Νομίζω ότι το πρώτο μέλημα της Εκκλησίας είναι να μην υπάρχει κανένας που να πεινάσει. Το δεύτερο είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε και αυτούς που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τα ιατρικά κέντρα κοινωνικής Αποστολής και τα Κοινωνικά φαρμακεία. Το τρίτο είναι να μπορέσουμε μέσα από τα φιλόπτωχα ταμεία μας, να δώσουμε σε μερικές οικογένειες, μερικούς τόνους από ξύλα να μπορούν να ζεσταθούν αυτοί και τα παιδιά τους, τις κρύες μέρες του χειμώνα».

ΤΑ 2013 ΝΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Ανάκαμψη σε όλα τα επίπεδα, προσδοκά ο μητροπολίτης να φέρει το 2013. «Εύχομαι να έχουμε καλύτερο μέλλον. Να έχουμε ανάκαμψη της οικονομίας αλλά νομίζω ότι εμείς οι χριστιανοί πρέπει να τα δεχόμαστε όλα και όλα να τα αξιοποιούμε, προκειμένου να μετανοούμε, να γινόμαστε καλύτεροι χριστιανοί και να μπαίνει ο Χριστός οδηγός στη ζωή μας».