Επιμέλεια: Δημήτρης Βούκιας – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρο Β΄ στο “πηδάλιον” της Αρχιερατίας. Για τον λόγό αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυρήνης κ.κ Αθανάσιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την αδελφική του αγάπη για τον Προκαθήμενο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε:
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΡΗΝΗΣ
ΚΥΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΕΠΙ ΤΗι ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄
Εόρτιος επέτειος διαφαύσκει σήμερον το στερέωμα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας η Τριακονταετηρίς της Αρχιερατείας του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου της Μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής, Πατρός Πατέρων, Ποιμένος Ποιμένων, Αρχιερέως Αρχιερέων, Τρίτου και Δεκάτου των Αποστόλων και Κριτού της Οικουμένης Κυρίου Κυρίου Θεοδώρου Β΄.
Επί τη επετείω ταύτη αγάλλονται οι ουράνιοι χοροί και πανηγυρίζουσιν οι επίγειοι δήμοι. Αι προσωνυμίαι τοίνυν της φήμης Αυτού τας παρά Θεού και ανθρώπων εμπεπιστευμένας Αυτώ χάριτας και διακονίας σημαίνουσι.
Αριθμοί τινες, θεωρούμενοι ότι ορίζουσιν εν πλήρες, έλαβον παρ̉ ανθρώποις ιδιαιτέραν σημασίαν. Τοιούτος είναι και ο αριθμός τριάκοντα, ληφθείς προφανώς εκ της διαιρέσεως του ενιαυσίου κύκλου εις δώδεκα μήνας. Επί τη συμπληρώσει τριακονταετηρίδος ετελείτο η εορτή της αφιερώσεως του βασιλέως.
Η τριακονταετηρίς εθεωρήθη ως η ολοκλήρωσις της ζωής εν τη πλήρει ακμή αυτής. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός εβαπτίσθη κατά την ηλικίαν των τριάκοντα ετών.
Ως λέγει ο Γελάσιος ο Κυζικηνός, “έως του τριακοστοετούς χρόνον διανύσας, ίνα πάσαν ηλικίαν ευλογήση, επί το βάπτισμα έρχεται”. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, εορτάζων την Τριακονταετηρίδα της Αρχιερατείας Αυτού, αναφέρει εαυτόν λαμπρόν αφιέρωμα αθανάτου ζωής.
Εκ της περιφανούς επάλξεως της Τριακονταετηρίδος της Αρχιερατείας του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ θεώμεθα την ιστορίαν και την παράδοσιν της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας από της ιδρύσεως αυτής υπό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου μέχρι σήμερον.
Ο τανύν λαμπρύνων τον Πατριαρχικόν Θρόνον Αλεξανδρείας Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ αποτελεί συνισταμένην ιστορίας και παραδόσεως, τελεσιουργών εν εαυτώ την μίμησιν του ιδρυτού Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.
Η μήτηρ του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου Μαρία, Κυρηναία, εκέκτητο εν Ιεροσολύμοις περίοπτον οίκον, χρηματίσαντα ως προτύπωσις της οικουμενικής Εκκλησίας επί γης.
Εν τω υπερώω του οίκου τούτου ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ίδρυσε την Εκκλησίαν Αυτού και, ως Μέγας Αρχιερεύς, ετέλεσε και παρέδωσε το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας προ της Σταυρώσεως και Αναστάσεως Αυτού. Εν τω οίκω τούτω κατέφυγον οι Μαθηταί μετά την Σταύρωσιν του Κυρίου. Εν τούτω ήκουσαν το άγγελμα της Αναστάσεως. Εν τούτω ετελέσθη η επιφοίτησις του Αγίου Πνεύματος. Εκ της Πύλης του οίκου τούτου, ανοιγείσης εις τον κόσμον, ωμίλησεν ο Απόστολος Πέτρος προς τα συναθροισθέντα πλήθη, ορίζων εμφανώς την γενέθλιον ημέραν της Εκκλησίας.
Οίκος ευχαριστίας εχρημάτισεν εν τη ενεγκαμένη Κρήτη και ο οίκος της πεφιλημένης μητρός Κλεοπάτρας του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄. Εν τούτω ο κλητός του Θεού εις Αρχιερατείαν εν τω Θρόνω του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου εκαλλιεργήθη εν ευσεβεία, χρηστότητι και αφοσιώσει.
Η αναπαυομένη εν τοις κόλποις του Θεού μήτηρ Κλεοπάτρα εχρημάτισε τω Πάπα και Πατριάρχη Θεοδώρω Β΄ ο,τι και η μήτηρ Εμμέλεια τω Μεγάλω Βασιλείω και η μήτηρ Ανθούσα τω Ιερώ Ιωάννη τω Χρυσοστόμω.
Μεταβαίνων εκ Ρώμης εις Αλεξάνδρειαν ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, ίνα ιδρύση και οργανώση την Εκκλησίαν αυτής, επεδήμησεν εις Κυρήνην, ένθα είχε και συγγενείς, ως Κύπριος και Κυρηναίος εκ γονέων, και ίδρυσε την Εκκλησίαν αυτής, χειροτονήσας επίσκοπον αυτής τον Λούκιον. Μετήνεγκε την εν Ιεροσολύμοις εν τω οίκω της Κυρηναίας Μαρίας προτύπωσιν της Κυρηναικής Εκκλησίας εις αυτήν την Κυρήνην. Μετά την Κυρήνην μετέβη εις Αλεξάνδρειαν, ένθα ίδρυσε και ωργάνωσε την Εκκλησίαν αυτής.
Η Εκκλησία Αλεξανδρείας εμεγαλύνθη ως ο περίπυστος Πατριαρχικός Θρόνος του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Εν καιροίς διωγμών ο Επίσκοπος Μάρκος κατέλιπεν αντικαταστάτην Αυτού και προσέτρεχεν εις την Εκκλησίαν Κυρήνης προς ενίσχυσιν και στερέωσιν.
Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος καθωδήγησε τα βήματα του διαδόχου Αυτού προς τον Πατριαρχικόν Θρόνον Αυτού.
Ως Εκείνος διήλθεν εκ Κυρήνης και άλλων μερών, πορευόμενος προς Αλεξάνδρειαν, ούτω και ο Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄, προοριζόμενος τω Πατριαρχικώ Θρόνω, διήλθε διά της Κυρήνης, χειροτονηθείς παρά του μακαριστού Γέροντος Αυτού Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Κυρού Παρθενίου Επίσκοπος Κυρήνης, και επισκοπεύσας και εν Καμερούν και Ζιμπάμπουε.
Θεοπροπία πλουτών ο των Αλεξανδρέων Αρχιερεύς ο Πρώτος Παρθένιος ο ευρύνους, σαφ’ οίδε Θεόδωρον άξιον άρασθαι Χριστού Σταυρόν, οίά τε Κυρηναίος Σίμων, εφ ω έχρισε τούτον Πνεύματι Παναγίω Κυρήνης Επίσκοπον εν τη ευσήμω δεκάτη εβδόμη ημέρα Ιουνίου μηνός˙ ου γαρ εσφάλη ο μέγας ούτος ανήρ ο μακάριος.
Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, υποδηθείς σανδάλια ιεραποστολής κατά το ειρημένον “ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων τα αγαθά”, διέτρεξε την Ρώμην. Ακολουθών τον πρωτοκάτοχον και προστάτην Αυτού, ο Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ τοιούτοις ποσί διατρέχει πάσαν την ηγαπημένην Αφρικήν.
Η Αφρική έγνωκεν Αυτόν εν πόλεσι και όρεσι Πάπαν και Πατριάρχην αεικίνητον, ανύστακτον και ακάματον.
Εορτάζοντι την Τριακονταετηρίδα της Αρχιερατείας Αυτού, δορυφορούσι τω Πάπα και Πατριάρχη Θεοδώρω Β΄ αι δύο θυγατέρες του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, η τε θριαμβεύουσα Κυρήνη και η αγλαόθρονος Αλεξάνδρεια, φέρουσαι άνθη αμάραντα.