3,5 εκατ. ευρώ για τις νέες κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Μαρωνείας & Κομοτηνής

Loading...


Οι παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης θα φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 16 ετών και η δυναμικότητα ανέρχεται σε 80 παιδιά ανά κατασκηνωτική περίοδο

Συνολικά 3.490.000 ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την κατασκευή παιδικών κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Το βράδυ της Τετάρτης το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την προγραμματική σύμβαση, με την μητρόπολη και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΕΠΑΛΞΗ». Με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη η Περιφέρεια θα αναλάβει για λογαριασμό της Μητρόπολης την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του.

Το  έργο αφορά στην κατασκευή εγκαταστάσεων παιδικών κατασκηνώσεων σε παραθαλάσσια έκταση συνολικού εμβαδού 14.084,40 τ.μ., στην θέση Καψάλα του αγροκτήματος Προσκυνητών, του δήμου Μαρωνείας Σαπών, του Ν. Ροδόπης. Οι παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής θα φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 16 ετών.

Η συνολική προβλεπόμενη δυναμικότητα ανέρχεται σε 80 παιδιά ανά κατασκηνωτική περίοδο, ενώ προβλέπεται η λειτουργία για 3-4 κατασκηνωτικές περιόδους κάθε έτος από την 01/06 έως την 30/09. Βασικό χαρακτηριστικό των νέων παιδικών κατασκηνώσεων είναι η έμφαση στην ανάπτυξη σύγχρονων εγκαταστάσεων πλήρως προσαρμοσμένων στις προσταγές ασφαλείας, με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις και χαμηλά κόστη λειτουργίας και συντήρησης με άμεσο σκοπό την επίτευξη βιωσιμότητας.

Ο περιβάλλον χώρος αλλά και η υψομετρική διαμόρφωση του οικοπέδου δημιουργούν εξαιρετική πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή.

1

Ο σχεδιασμός των κτιρίων και των χώρων έχει πραγματοποιηθεί βάσει των προβλεπόμενων διατάξεων που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία παιδικών εξοχών. Παράλληλα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική και οπτική ενσωμάτωση των εγκαταστάσεων στο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Τα κτίρια που έχουν προβλεφθεί περιληπτικά είναι τα εξής: κτίρια κοιτώνων κατασκηνωτών, τέσσερα κτίρια συνολικής δυναμικότητας 20 κατασκηνωτών έκαστο, κτίριο κοιτώνων μελών και ξενώνας επισκεπτών, ιατρείου, κοιτώνων προσωπικού (καθαρίστριες, μάγειρες, ασφάλεια κλπ), κτίριο μαγειρείου-αποθηκών-στέγαστρο τραπεζαρίας, κτίριο χώρων υγιεινής, κτίριο εισόδου-υποδοχής, κτίριο μητροπολίτη – ξενώνας, κτίριο Ιερού Ναού, κτίριο γενικής αποθήκης, στέγαστρα παιχνιδιών – απασχόλησης,  υπαίθριο αμφιθέατρο, υπαίθρια γήπεδα αθλοπαιδιών και υπόγεια εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού (τύπου compact).

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου κρίνεται ως πρώτης προτεραιότητας από άποψη κοινωνικού οφέλους και έρχεται ως απάντηση στα συνεχιζόμενα αιτήματα οικογενειών της περιοχής οι οποίες δεν μπορούν να διαθέσουν οικονομικούς πόρους για τις διακοπές και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους κατά τους θερινούς μήνες. Η όλη προσπάθεια θα στηριχθεί στην συμμετοχή εθελοντών για την στελέχωση και τη λειτουργία των κατασκηνώσεων ενισχύοντας το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και μεγιστοποιώντας το κοινωνικό όφελος για την τοπική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί το έργο δεν ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας και Χρήστος Τρέλλης.