Το Μνημόσυνο του πρώτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Γερβασίου Σαρασίτη (ΦΩΤΟ)

Loading...


Συμπληρώθηκαν φέτος 81 χρόνια από την 1η Ιουνίου του 1934, όταν και εκοιμήθη ο πρώτος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και Τραϊανουπόλεως Γερβάσιος Σαρασίτης.

Το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου, λίγο πριν τη μηνιαία ιερατική σύναξη της Μητροπόλεως και παρουσία των Ιερέων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση, στον τάφο του Μακαριστού Αρχιερέως, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ιερατική σύναξη υπό τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, όπου συζητήθηκαν τρέχοντα πνευματικά και διοικητικά θέματα της Μητροπόλεως.

Βιογραφικό Μητροπολίτου Γερβασίου

Ο κυρός Γερβάσιος Σαρασίτης άσκησε τα πνευματικά του καθήκοντα ως Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως από το 1922 έως το 1934.

Γεννήθηκε στην Αργυρούπολη της Χαλδίας το 1867 και ήταν ο μοναδικός απόγονος ευγενούς οικογένειας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και από το 1893 μέχρι το 1896 χρημάτισε σχολάρχης του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως και επί πενταετία διεύθυνε την ιερατική σχολή Ζινδζίγερε Καισαρείας.

Στις 28 Ιουλίου 1901, εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ναζιανζού, βοηθός του Μητροπολίτου Καισαρείας Ιωάννου.

Στις 16 Νοεμβρίου του 1902, μετετέθη στην ανασυσταθείσα Μητρόπολη Ροδοπόλεως.

Περίπου 4 χρόνια αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου 1906, μετετέθη στην Μητρόπολη Κορυτσάς, ενώ την 1η Απριλίου του 1910, μετετέθη στην Μητρόπολη Αγκύρας.

Επέδειξε μεγάλη εθνωφελή δράση και υπέστη, συνεπεία αυτής της δραστηριότητάς του, πολλούς κινδύνους από το καθεστώς του Κεμάλ Ατατούρκ.

Στη νεοσύστατη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως μετατέθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1922. Υπήρξε ο πρώτος διοργανωτής της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και εργάσθηκε σκληρά κάτω από αντίξοες περιστάσεις. Επέδειξε μεγάλο ζήλο για την υποδοχή, περίθαλψη και αποκατάσταση των προσφύγων.

«Του εν τη Δυτική Θράκη τμήματος της Επαρχίας Αίνου δια τους εν τοις Πρακτικοίς της Ιεράς Συνόδου αναφερομένους λόγους αποχωρισθέντος της Επαρχίας ταύτης και ιδίαν αποτελέσαντος Μητρόπολιν μετά έδρας της πόλεως Αλεξανδρουπόλεως, υπό την επωνυμίαν «Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως», τούτου δε ένεκα αναγκαίου αποβάντος όπως η πνευματική διοίκησις της νέας ταύτης Μητροπόλεως ανατεθή εις κατάλληλον πρόσωπον…»

(Απόσπασμα Πρακτικών εκλογής Γερβασίου Σαρασίτη)

0406alex.jpg
0406alex1.jpg


Ετικέτες