Τελετή για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του Ι. Ναού Οδηγήτριας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Σύσσωμος ο πιστός λαός της Κιμώλου παρέστη στην Ιερή Ακολουθία επί τη ολοκληρώσει των εργασιών εσωτερικής και εξωτερικής ανακαινίσεως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της νήσου, Παναγίας της Οδηγητρίας, την οποία τέλεσε απόψε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’.

Περί ώρα 7η απογευματινή, από τον Ιερό Ναό της Παναγίας «του Οικονόμου», στον οποίο επί 2 και πλέον έτη εκκλησιάζονταν οι Κιμώλιοι, ξεκίνησε πάνδημη λιτανευτική πομπή, μεταφέρουσα στον ανακαινισθέντα Ιερό Ναό την ιερά Εικόνα της Παναγίας της Οδηγητρίας και τα τίμια Λείψανα της Οσίας Μεθοδίας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ο Αρχιερατικός Επίτροπος ΚΙμώλου και Εφημέριος του Ναού, Πρωτοπρ. Δημήτριος Βεντούρης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Σίφνου κ. Μπενέκος, ο Δήμαρχος Κιμώλου κ. Κ. Βεντούρης, ο επί τιμή Δήμαρχος ΚΙμώλου κ. Θ. Μαγκανιώτης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιμώλου.

Στα πρόπυλα του εξωραϊσθέντος Ι. Ναού της Οδηγητρίας τελέσθηκε ειδική Δοξολογική Δέηση και στη συνέχεια εγένοντο τα αποκαλυπτήρια των προτομών των αειμνήστων Ευεργετών της ΚΙμώλου και της Ιεράς Μητροπόλεως καπετάν-Κωνσταντίνου και Οδηγητρίας Βεντούρη.

Άμα τη εισόδω στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε την Ακολουθία της απαμφιέσεως από την Αγία Τράπεζα του φθαρέντος κατασαρκίου, το οποίο είχε τοποθετηθεί επ` αυτής διά χειρών του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Σύρου Αλεξάνδρου Λυκούργου την 15η Ιουλίου 1873, και της ενδύσεως αυτής διά νέου κατασαρκίου.

Αμέσως μετά τελέσθηκε Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, προ του πέρατος του οποίου ομίλησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος ΚΙμωλου, Πρωτοπρ. Δημήτριος Βεντούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των εργασιών ανακαινίσεως του Ιερού Ναού και ευχαρίστησε όσους συνήργησαν σ` αυτήν, τους Ευεργέτες και τους απανταχού της γης ΚΙμωλίους, οι οποίοι αυθορμήτως και ενθέρμως συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών, και ο Δήμαρχος ΚΙμώλου κ. Κ. Βεντούρης, ο οποίος, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τους χορηγούς της επισκευής του Ι. Ναού.

Επιλέγων, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τον Πλοιοκτήτη κ. Χαρ. Βεντούρη και όλους τους ΚΙμωλίους, που συνετέλεσαν στην επιτυχή αποπεράτωση του έργου, τους οποίους εχαρακτήρισε ως δεύτερους κτίτορες του Ιερού Ναού, και τόνισε την ιερή υποχρέωση και το ηθικό χρέος όλων να διατηρήσουν και να συντηρήσουν τα όσια και τα ιερά, που οι πατέρες κληροδότησαν και να τα παραδὼσουν ακέραια και άθικτα στις επόμενες γενιές, σε μια πνευματική σκυταλοδρομία, που ξεκινά από το μακρινό παρελθόν και επεκτείνεται στο απώτερο μέλλον.

Ευχαρίστησε, επίσης, και συνεχάρη εγκαρδίως τον Αρχιερατικό Επίτροπο ΚΙμώλου και Εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρ. Δημήτριο Βεντούρη για την φιλόπονη εργατικότητα, το εκκλησιαστικό φρόνημα και το σπάνιο ήθος, που τον διακρίνουν, τονίζοντας ότι αποτελεί πρότυπο για τους Εφημερίους της Ι. Μητροπόλεως, και όχι μόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν όλοι οι Κληρικοί ήταν σαν τον π. Δημήτριο Βεντούρη η Εκκλησία θα ήταν πολύ διαφορετική!

Τέλος, απένειμε στον Ευεργέτη, Πλοιοκτήτη κ. Χαράλαμπο Βεντούρη το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως και του προσέφερε ως ευλογία Εικόνα της Οδηγητρίας και του Αγίου Χαραλάμπους, αφιέρωσε στον Ιερό Ναό Σταυρό Ευλογίας και διένειμε αναμνηστικές ευλογίες στους πιστούς.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων παρατέθηκε πλούσια δοχή προς όλους τους παραστάντες, που προετοίμασαν Κιμώλιες κυρίες, ενώ στον αύλιο χώρο του Ναού το χορευτικό συγκρότημα «Κιμωλίτες» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Αύριο, Κυρικακή, 7 Σεπτεμβρίου, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ιερουργήσει στον ως άνω Ιερό Ναό και το απόγευμα θα πλεύσει στην ιερά νήσο Μήλο, όπου θα τελέσει τον εόρτιο Εσπερινό στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας, της επιλεγομένης Κορφιάτισσας.Ετικέτες