Στιγμές από την ενθρόνιση του νέου επισκόπου Πράγας (φωτό-βίντεο)

Loading...


Αποστολή-Του Γιάννη Μιχαηλίδη- »Αγιορείτικο Βήμα»
Πράγα  Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014, ο χειμώνας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι πολύ δύσκολος με θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός.
Ο σκοπός της παρουσία μας εδώ είναι η ενθρόνιση του επισκόπου Πράγας κ.Ιωακείμ.

Το τελετουργικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί, την πρώτη έκπληξη την επιφύλασε ο καιρός μια ηλιόλουστη μέρα με θερμοκρασία 8 c. Φτάσαμε στον Ιερό Ναό πλήθος πιστών είχε κατακλύσει από νωρίς το χώρο μέσα και έξω από το ναό. Για τους κατοίκους της πόλης η μέρα είναι  ανοιξιάτικη.
Αρχίζει το τελετουργικό με τις μελωδίες της χορωδίας να αγκαλιάζει τις ψυχές των πιστών. Κληρικοί, μοναχοί, μοναχές από την γύρω περιοχή έχουν έρθει για να παραστούν στην τελετή, ο νέος προκαθήμενος έιναι δικός τους άνθρωπος όλα τα χρόνια της ζωής του τα έζησε σε μοναστήρι.

Αντιπροσωπείες από τις γύρω εκκλησίες είναι εδώ, καθώς και εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας και της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το τελετουργικό πραγματοποιήτε με κάθε λεπτομέρεια. Συχνά ακούμε ψαλμούς στην Ελληνική γλώσσα ( Εις πολλά έτη δέσποτα, και άλλα πολλά). Φτάνει η στιγμή της ενθρόνισης, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα το ΑΞΙΟΣ δωνεί την ατμόσφαιρα του Ναού η τελετή συνεχίζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια, πρίν τη θεία κοινωνία η χορωδία λες και γνώριζε ότι πάρε βρισκόμαστε στο Ναό ψάλλει με μεγάλη ευλάβεια το (Αγνή παρθένε Δέσποινα).
Τελειώνοντας οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας και των άλλων Εκλλησιών προσφέρουν δώρα και διαβάζουν επιστολές των επικεφαλής των Εκκλησιών που εκπροσωπούν.

Το χαμόγελο όλων είναι διάχυτο μόλις ακούνε την προέλευση μας. Πολλοί από τους ιερωμένους με μεγάλη χαρά μας μιλάνε στη γλώσσα μας και μας λένε τη δική τους ιστορία από την Ελλάδα. Στο γεύμα που ακολούθησε μας συγκίνησε ο τρόπος που μας υποδέχθηκαν, όχι μόνο οι Τσέχοι αλλά όλες οι αντιπροσωπείες θέλανε να ανταλλάξουν μια κουβέντα μαζί μας.
Χαιρετίσαμε τον προκαθήμενο Πράγας καθώς και τον προκαθήμενο Τσεχίας και Σλοβακίας που η ενθρόνιση του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και φύγαμε έχοντας πάρει μαζί μας πολύ και αληθινή αγάπη.Να σημειώσουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει τον νέο επίσκοπο.

 

{youtube}u_Kp-SaqbJs{/youtube}Ετικέτες