Στην κοινή Λατρεία αποδόθηκε το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Καναλίων (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με την τελετή του Αγιασμού των Θυρανοιξίων που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος την Τετάρτη 20/5, παραδόθηκε και επίσημα στην κοινή Λατρεία, μετά την ανακαίνιση του, ένα σημαντικότατο μνημείο της Τοπικής Εκκλησίας, το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Καναλίων.

Το μοναδικό αυτό Bυζαντινό μνημείο της περιοχής, του 12ου αιώνα, αναστηλώθηκε με συντονισμένες προσπάθειες της Τοπικής Εκκλησίας και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ηπειρος 2007-2013» της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Φορέας υλοποίησης ήταν η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Οι εργασίες που περιλάμβανε το έργο για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ναού ήταν οι εξής: λήψη μέτρων για την προστασία των τοιχογραφιών, διατήρηση και στερέωση των αυθεντικών αρμολογημάτων και συμπλήρωση όσων είναι κατεστραμμένα, ανάταξη του βόρειου τοίχου με τη χρήση ειδικής μεταλλικής και ξύλινης κατασκευής, κατασκευή διαζώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα στην στέψη των τοίχων, τοποθέτηση βλήτρων, δοκοθηκών από αναξείδωτο χάλυβα, εγκάρσιου τένοντα από ανοξείδωτο χάλυβα, ελκυστήρων, κατασκευή ξύλινης στέγης, αποκατάσταση γείσου κόγχης και στερέωση θοδομομίας ιερού, συντήρηση και αποκατάσταση κεραμοπλαστικού διακόσμου ανοιγμάτων, διαμόρφωση ξύλινου γείσου, κατασκευή νέων επιχρισμάτων, ανασύσταση Αγίας Τράπεζας, κατασκευή νέου τέμπλου, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ναού με πλακόστρωση και κατασκευή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης του έργου και πλήθος κόσμου.

thyr_ag_nik_01.JPG
thyr_ag_nik_02.JPG
thyr_ag_nik_04.JPG
thyr_ag_nik_05.JPG
thyr_ag_nik_08.JPG
thyr_ag_nik_09.JPG


Ετικέτες