Πρωτοχρονία 2015 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή της περιτομής του Κυρίου και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου επί τη ενάρξει του Νέου Έτους προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς τονίσθηκε μεταξύ άλλων ότι «Αυτή η ημέρα των ευχών με την εναλλαγή του χρόνου μας προσγειώνει στην πραγματικότητα, ότι ο χρόνος τρέχει και εμείς τρέχουμε ξοπίσω του. Με το καθημερινό άγχος της δουλειάς, των προβλημάτων, της αβεβαιότητας και αστάθειας των βιοτικών πραγμάτων ο χρόνος μας κομματιάζει τη ζωή. Αντί εμείς να είμαστε διαχειριστές του χρόνου εν τέλει υποδουλωνόμαστε σ’ αυτόν.

Η αξιοποίηση του χρόνου έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή μας. Χρόνος χωρίς νόημα και σκοπό γίνεται βαρύ φορτίο, τέρας που κατατρώει τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας. Με τον ζυγό του χρόνου ο άνθρωπος μπορεί να καταντήσει τραγικό πρόσωπο. Αν τον χρόνο αξιοποιήσει, τότε κυριαρχεί επί του χρόνου και τον χρησιμοποιεί για την επιτυχία του.

Ποιός είναι ο σκοπός του χρόνου; Μαζί με τον Χριστό, που Αυτός είναι «το Α και το Ω, ο πρώτος και ο έσχατος, η αρχή και το τέλος», ο χρόνος αποκτά πραγματικό νόημα με την ένωση του ανθρώπου με την αιωνιότητα μέσα στην Θεανθρώπινη ζωή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Χωρίς αυτή τη σύνδεση ο χρόνος γίνεται μάταιος, άσκοπος και ανωφελής. Μέσα στην Εκκλησία ο χρόνος βιώνεται ως ευκαιρία κοινωνίας με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Γίνεται χρόνος σωτηρίας. Μαζί με τον Χριστό και μέσα στην πίστη της Εκκλησίας ο Χρόνος μεταμορφώνεται σε καιρό αναμνήσεως και ελπίδας. Πάντοτε υπάρχουν τα δυό αυτά στοιχεία, η ανάμνηση και η προσδοκία. Αν αυτά βασίζονται στην ανάμνηση της αγάπης του Θεού και στην προσδοκία «του μέλλοντος αιώνος», τότε ο χρόνος δε θα μας καταργήσει, όταν σημάνει το τέλος της ζωής, αλλά θα μας καινουργίσει στη νέα ζωή της ατελευτήτου βασιλείας του Θεού.

Να επιδείξουμε λοιπόν προσοχή και εγρήγορση, ώστε να διαχειριστούμε σωστά το χρόνο, να τον εξαγοράσουμε με σοφία και σύνεση, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος: «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία επί το Νέο Έτος 2015 χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου και παρισταμένων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων της Φθιώτιδος. Μετά τις ευχές ο Σεβασμιώτατος εζήτησε από τους πιστούς να στρέψουν τη σκέψη τους στους αδελφούς μας που ναυάγησαν προσφάτως και κυρίως τους αγνοουμένους, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι μεταξύ δύο κινδύνων του πυρός και της θαλάσσης. Η σκέψη μας και η προσευχή μας είναι μια δύναμη αόρατη και πολλή αποτελεσματική. Όταν εμείς στον πόνο του άλλου δίνουμε χέρι βοηθείας τότε και ο πόνος μετριάζεται και η δύναμη της αγάπης κραταιώνεται.

Μετά την διανομή του Αντιδώρου κατά το έθιμο ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Περιφερειακό Κατάστημα Στερεάς Ελλάδος, όπου έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίττα της Περιφέρειας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδος κ. Θύμιου Καραΐσκου και των λοιπών επισήμων του τόπου.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης στο Γραφείο του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας, έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα για τους Κληρικούς, τους Ιεροψάλτες, τους Επιτρόπους και τα στελέχη του Μητροπολιτικού Ναού.

agvassilios_lamia1.jpg
agvassilios_lamia10.jpg
agvassilios_lamia11.jpg
agvassilios_lamia12.jpg
agvassilios_lamia13.jpg
agvassilios_lamia15.jpg
agvassilios_lamia16.jpg
agvassilios_lamia2.jpg
agvassilios_lamia4.jpg
agvassilios_lamia5.jpg
agvassilios_lamia7.jpg
agvassilios_lamia9.jpg


Ετικέτες