Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Σπύρου Παπαγεωργίου

Η εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τιμήθηκε με ιεροπρέπεια και κατάνυξη στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αδεία και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Τον πλαισίωσαν ιερείς της Μητροπόλεως και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε καταλλήλως και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και στον τρόπο που έλεγχε την κάθε εξουσία της εποχής εκείνης για την αδικία και την ανηθικότητα. «Σαν ζηλωτής που ήταν, άφηνε την σωτηρία της ψυχής του και ερχόταν στον κόσμο για να επικρίνει τα κακώς κείμενα της κάθε εξουσίας πολιτικής ή θρησκευτικής. Ότι οι άρχοντες της κοσμικής ζωής δεν βαδίζουν σε σωστό δρόμο. Σήμερα θα τον χαρακτηρίζαμε ακραίο, υπερβολικό, άνθρωπο που θα ενοχλούσε την εξουσία και θα τον εδίωκε η εξουσία επειδή έλεγε την αλήθεια. Αυτό όμως που εορτάζουμε σήμερα πανηγυρικά, είναι το πως μπορεί το μαρτύριο και το αίμα ενός σφαγιασμού, να λειτουργήσει ως οδοδείκτης στη ζωή μας.»

Σε άλλο σημείο σημείο ο κ. Αλέξιος τόνισε ότι «η αμαρτία, η παρά φύσει κίνηση και εναντίωση του ανθρώπου στο θέλημα του Θεού, υποκινείται από τον Διάβολο. Και αυτό φαίνεται όταν ο Ηρώδης υπακούει στις επιθυμίες της Σαλώμης για τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη. Αυτή είναι η επήρεια του Διαβόλου. Θα πρέπει λοιπόν στις πράξεις μας, να μην κοιτάμε την πορεία της πράξης μας, αλλά να ελέγχουμε την αρχή και το τέλος για να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε το θέλημα του Θεού. Θα πρέπει να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή και δύναμη να αγωνιστούμε. Αν ακόμα αμαρτάνουμε, να είναι χωρίς την θέλησή μας και όχι με πονηρία.»

Ευχήθηκε «η προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου να μας καθοδηγεί και να μας γεμίζει με υπομονή, θάρρος,δύναμη και αγιότητα στην ζωή μας.»

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας στους γύρω από το Ναό δρόμους, υπό των ψαλμών της χορωδίας του κ. Παναγιώτη Δερμούση και τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου, τυγχάνει ιστορικός καθώς εγκαινιάσθηκε στις 21 Μαΐου 1904 από τον τότε Επίσκοπο, και νυν Άγιο Νεκτάριο, τον θαυματουργό Άγιο του 20ου αιώνα.

 

 

 

 

 

 

 


 Ετικέτες