Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Νικήτα στον Αχεντριά Ηρακλείου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με την δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική ιεροπρέπεια εορτάστηκε ο Άγιος Νικήτας στον Αχεντριά Ηρακλείου.

Στον μεγάλο πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας κ.κ. Δαμασκηνός αποδεχόμενος την πρόσκληση του οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέου, να συμμετέχει στις λατρευτικές Ακολουθίες για τον θαυματουργό Άγιο Νικήτα.

Μετά το πέρας του Εσπερινού κήρυξε για τον Άγιο Νικήτα ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αυτές τις ημέρες εορτάζουμε τον Σταυρό του Χριστού που έγινε “χριστιανών η ελπίς, πεπλανημένων οδηγός, χειμαζομένων λιμήν, εν πολέμοις νίκος, οικουμένης ασφάλεια, νοσούντων ιατρός, νεκρών η ανάστασις” . Αυτόν τον Σταυρό λιτανεύει σήμερα ο Αγιος Νικήτας, ο οποίος ακολούθησε τα ματωμένα χνάρια του Σταυρωμένου Λυτρωτή, ενισχύθηκε από Αυτόν, έζησε με Αυτόν και γι` Αυτόν, βάδισε στο μαρτύριο με Αυτόν και έμεινε αλώβητος από Αυτόν κατά την ώρα του μαρτυρίου του.

Όταν ο Γότθος ηγεμόνας Αθηνάριχος άρχισε να διώκει και να βασανίζει τους χριστιανούς, ο άγιος Νικήτας στάθηκε απέ­ναντί του με παρρησία και τον αποκήρυξε ως ειδωλολάτρη και απάνθρωπο. Αμέσως συνελήφθη και αγρίως βασανίστηκε, αλλά όχι μόνο δεν κάμφθηκε, παρά με μεγαλύτερη ένταση ομολογούσε την πίστη του στον Χριστό, αναπέμποντας ευχα­ριστίες για την δική του προσωπική σταυροφορία. Ο νους του ήταν αδιαλείπτως υψωμένος προς τον Θεό και στο στήθος του κατάσαρκα έφερε μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου με το προαιώνιο Παιδί-Χριστό, κρατώ­ντας στο χέρι Του τον Σταυρό, που ήταν η δύναμη του, η παρηγοριά του, το φώς του κι η χαρά του. Ο Άγιος Νικήτας είχε πάντα μαζί του αυτή την εικόνα, διότι η Υπεραγία Θεοτόκος του είχε παρουσιαστεί και τον παρηγόρησε κατά τα δεινά του. Στο τέλος ο βασα­νιστής του τον έριξε μέσα σε κάμινο, όπου ο άγιος μάρτυς εξέπνευσε, αλλά το σώμα του παρέμεινε τελείως άθικτο από τη φωτιά. Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για μας σήμερα αδελφοί μου; Σημαίνουν κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο και καθοριστικό για τη ζωή μας, την παρούσα και τη μέλλουσα! Σημαίνουν και οριοθετούν το δρόμο της σωτηρίας και της αθανασίας !

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντος του οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ανδρέου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε το Θείο Λόγο, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε για την εγκάρδια πρόσκληση και αβραμιαία φιλοξενία στον ευλογημένο αυτό τόπο, τον οικείο Μητροπολίτη κ.κ. Ανδρέα.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Άγιο Νικήτα τον Μεγαλομάρτυρα. Ο Άγιος Νικήτας είχε διδαχθεί τα λόγια της Αγίας Γραφής από μικρό παιδί και τα είχε κάνει βίωμα στην ζωή του. Λόγια που μιλούσαν για πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό, λόγια που κήρυτταν την αγάπη. Λόγια τα οποία δεν πρόδωσε στιγμή, ούτε εγκατέλειψε, ακόμα και όταν του έσπασαν τα κόκαλα, ακόμα και όταν τον έριξαν στην φωτιά. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε πρέπει να αφουγκραστούμε με τα ώτα της ψυχής μας το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας. Πρέπει να τους κάνουμε οδοδείχτες στην ζωή μας, στις απογοητεύσεις και τα πάθη μας.

Φωτ. υλικό: κ. Νικόλαος Μαθιουδάκης και κ. Ευθύμιος Σημαντηράκης

1809kyd.jpg
1809kyd1.jpg
1809kyd2.jpg
1809kyd3.jpg
1809kyd4.jpg
1809kyd5.jpg
1809kyd6.jpg
1809kyd7.jpg
1809kyd8.jpg
1809kyd9.jpg


Ετικέτες