Πανήγυρη Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε η εφετινή μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Παλαιού Φαλήρου. Οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 29 Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν την επομένη, κυριώνυμη ημέρα, Σάββατο 30 Αυγούστου, με την τέλεση της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας.

Εφέτος, προσκεκλημένοι από τον Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο Λόγο. Αναφέρθηκε στη ιερή προσωπικότητα του Αγίου Αλεξάνδρου και ιδιαίτερα στο ιερατικό και αρχιερατικό του αξίωμα. Ο άγιος αυτός Πατέρας, τόνισε ο ομιλητής, δείχνει σε όλους μας το πως οφείλουμε να διακονούμε τον Θεό όσοι δεχθήκαμε τη χάρη της ιερωσύνης, η οποία είναι δώρο και χάρισμα του Θεού. Δεν παρέλειψε στο τέλος να αναφεθεί στην πολύτιμη και πλούσια βοήθεια προς τον λαό της ιεράς Μητροπόλεώς του που έστειλε πριν από έτη η Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Σεβασμ. Μητρ. Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και του οικείου Μητροπολίτου κ. Συμεών, παρέστησαν ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσιος Χατζηδάκης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ομότ. καθηγητής κ. Νίκος Ζίας και μέγα πλήθος λαού. Παρέστησαν επίσης πολλοί κληρικοί-Ιερείς από όλες σχεδόν της Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και από όμορες Μητροπόλεις, καθώς και οι Πατέρες-Εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Αλεξάνδρου.
Με το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού και με τη συνοδεία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της ιερής Εικόνας του Αγίου Αλεξάνδρου και του τιμίου Λειψάνου, διερχομένων διά των οδών Αγίου Αλεξάνδρου – Ναιάδων – Αιόλου – Αλκυόνης. Στο τέλος της λιτανευτικής πομπής ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας ευχήθηκε προς όλους: «Χρόνια πολλά και ευλογημένα, αγαπητοί μου αδελφοί. Ο Άγιος Αλέξανδρος ας πρεσβεύει ενώπιον του θρόνου του Κυρίου για όλους μας, για ολόκληρη την πόλη μας, την ενορία την αφιερωμένη στο άγιο όνομά του, τις οικογένειές μας, έτσι ώστε ο Κύριος να επιδαψιλεύει σε όλους μας κάθε αγαθό και εκπλήρωση κάθε ευγενούς επιθυμίας».

Επίσης, ο Σεβ. κ. Συμεών ευχαρίστησε ολόθερμα τον πιστό λαό του Θεού που τίμησε τη μνήμη του πολιούχου Αγίου Αλεξάνδρου, όλως ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τροχαία Καλλιθέας, τους Άνδρες και Αξιωματικούς τού

αστυνομικού Τμήματος Παλαιού Φαλήρου, τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού που διέθεσε το Άγημα και τη Μπάντα του Σώματος, τους Πατέρες και Εφημερίους της Ενορίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους πολλούς και καλούς συνεργάτες και συνεργάτιδες, τους ιεροψάλτες, τα παιδιά, όλους και όλες όσοι συνέβαλαν στην άψογη προετοιμασία και επιτυχημένη διεξαγωγή της εφετινής Πανηγύρεως.
Τέλος, για μία ακόμη φορά ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους εν Χριστώ αδελφούς του για την τιμητικότατη και φιλάδελφη παρουσία τους. Σε όλους δε ευχήθηκε πλούσια την ευλογία του Κυρίου και τις πρεσβείες του Αγίου Αλεξάνδρου.

* * *

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Σάββατο 30 Αυγούστου, τελέσθηκε πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, και του ποιμενάρχη μας κ. Συμεών.
Κατά την ώρα του κοινωνικού ομίλησε καταλλήλως ο Σεβ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, αναφερόμενος στον βίο και την αγία πολιτεία του Αγίου Αλεξάνδρου, ο οποίος ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του στον βωμό της αληθείας. Αυτήν υπεράσπισε μέχρι το τέλος του βίου του, όχι επειδή είχε ανάγκη η αλήθεια από υπεράσπιση, αλλά γιατί αυτό που έφλεγε την ψυχή του ήταν η σωτηρία του ανθρώπου. Γι’ αυτό παρακλητικά παρότρυνε τους πιστούς να μη δειλιάζουν, να μη σκυθρωπάζουν, να μη φοβούνται, να μην απελπίζονται.

Επίσης, τόνισε ότι κέντρο και σημείο αναφοράς που νοηματοδοτεί τη ζωή μας οφείλει να είναι το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού και του ακαταλύτου σώματός Του, της Αγίας μας Εκκλησίας. Έτσι αποκτά σκοπό και νόημα η ζωή μας, που δεν είναι άλλος από το να ομοιάσουμε με τον Θεό, να ζούμε εν Αυτώ και Εκείνος να εναγκαλίζεται εμάς. Ποιός μεγαλύτερος πολιτισμός απ’ αυτόν; Ποιό κέντρο υψηλότερο; Ποιά μέγιστη ωφέλεια;

Τέλος, ο Σεβ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ευχήθηκε «να συνεχιστεί η μεγάλη παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, να υπάρχουν Άγιοι, ταπεινοί, γνωστοί και άγνωστοι, αλλά όμως υπαρκτοί, για να μπορούμε δι΄ αυτών να γνωρίζουμε τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Διότι όσο και να φθείρεται το ανθρώπινο γένος στην αλαζονεία της αμαρτίας του, πάντα μερικές ρίζες καθαρές μένουν ως αναγεννήτρες. Πάντα μένουν καθαρά μερικά αρχέτυπα δικαίων, σοφών και Αγίων, που αναφαίνονται σε κρίσιμες εποχές και αναπλάθουν την ανθρωπότητα. Ας δώσουμε, λοιπόν, κι εμείς τον εαυτό μας στον Χριστό και στους Αγίους μας, στον Άγιο Αλέξανδρο, και η δική του ευλογία θα έλθει σε εμάς, και δι’ ημών εις τον κόσμον όλον».

Δεν παρέλειψε ο Σεβ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος να εκφράσει για μία εισέτι φορά τις ευχαριστίες του προς «τον πολιό ποιμενάρχη μας, τον σοφό οικοστρόφο της θεοσώστου ευλογημένης μητροπολιτικής αυτής περιφερείας, Σεβ. Μητρ. Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, διά την φιλάδελφο πρόσκλησή του όπως καταστώ μέτοχος και κοινωνός του σημερινού εορτασμού.

Να τον ευχαριστήσω διά την πολλή αγάπη του, την δοχή του, την αρχοντιά του, την ευγένειά του που απολαμβάνουμε. Τα έτη σας πολλά και υγιεινά, πολύκαρπα και φωτεινά, Σεβασμιώτατε, για να συνεχίζετε να μαρτυρείτε την καλή ομολογία της εις Χριστόν πίστεως στους δίσεκτους τούτους χρόνους και να δοξάζεται η Αγία μας Εκκλησία ως το σώμα του αεί ζώντος και μόνου αληθινού Θεού».
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεάς Σμύρνης κ. Συμεών ευχήθηκε σε ολόκληρη την Ενορία, σε όσους και σε όσες τιμούν και φέρουν το όνομα του εορταζομένου Αγίου να είναι πολλά, ευλογημένα, πράγματι χριστιανικά τα χρόνια της ζωής τους.
Ευχαριστίες εξέφρασε ο Σεβ. κ. Συμεών προς τους δύο εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Μητροπόλεως Πειραιώς, οι οποίοι εκάλυψαν τη ζωντανή αναμετάδωση των ιερών Ακολουθιών, του Εσπερινού, του Όρθρου και τη θεία Λειτουργία. Ευχήθηκε δε σε όλους πλούσια τη χάρη του Θεού και τις πρεσβείες του προστάτου και πολιούχου μας Αγίου Αλεξάνδρου.Ετικέτες