Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στην Δωροθέα Αριδαίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, τελέστηκε χθες το απόγευμα ο Πανηγυρικός Εσπερινός της μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής, στο  ομώνυμο Παρεκκλήσιό της, στην Δωροθέα Αριδαίας στο Ν.Πέλλας, παρουσία πλήθους κόσμου και με την συμμετοχή Ιερέων γειτονικών ενοριών.

Η ιστορία του Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής, ξεκίνησε σχεδόν το 1922 με την ανταλλαγή του πληθυσμού από την Μικρά Ασία, η πρώτη Θαυματουργική φανέρωση της Αγίας έγινε περίπου την δεκαετία 1920 -1930.

Η Αγία Παρασκευή εμφανίζεται (δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για ενύπνιο ή όραμα) σε μία ευλαβέστατη γυναίκα και της ζητά να χτιστεί Εκκλησάκι στην Χάρη της. Το αίτημα της Αγίας πραγματοποιήθηκε!  

Αργότερα οι κάτοικοι της Δωροθέας, χτίζουν το λιτό και πανέμορφο Παρεκκλήσι της.

Στον περίβολο χώρο, υπάρχει ειδικός χώρος με τρεχούμενο Αγίασμα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες που μου μετέδωσε ο Εφημέριος π.Αθανάσιος Ρίζος, πολλοί προσκυνητές έχουν ιαθεί από ασθένειες.

Περιστατικό με το Αγίασμα:
Όπως μου ανέφερε ο επίτροπος του Ναού, την χρονική περίοδο 1996 – 97 λόγω ανομβρίας, είχαν στερέψει τα ποτάμια της περιοχής και γενικά όλα τα μέχρι τότε τρεχούμενα νερά, είχαν εξαφανιστεί. Το Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής όμως δεν έπαψε ποτέ να τρέχει!

Με όλα τα παραπάνω κανείς θα τολμήσει να πει, πως ο τόπος αυτός είναι Ευλογημένος.

Φυσικά και είναι Ευλογημένος… σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόσφατα κάποιος περνώντας έξω από το Παρεκκλήσι της Άγιας, είδε μία μαυροφορεμένη γυναίκα να βρίσκεται εκεί, ξαφνιασμένος την ίδια στιγμή όμως όταν ξανακοίταξε στο ίδιο σημείο,  η γυναίκα είχε εξαφανιστεί!

Η προσέλευση των πιστών στο συγκεκριμένο Παρεκκλήσι, είναι μεγάλη και η αλήθεια είναι πως αυτό το Παρεκκλήσι είναι ο κτητορας του μεγάλου Ναού του χωριου, του Αγίου Δωροθέου.

Διαβάστε ΕΔΩ τον βίο της Αγίας Παρασκευής

Το πρώτο Εκκλησάκι που χτίστηκε στη χάρη της Αγίας Παρασκευής, ύστερα από επιθυμία της.

Το Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής.

Ο Εφημέριος του Παρεκκλησίου π.Αθανάσιος Ρίζος.Ετικέτες