Ο Μητρ. Ειρηνουπόλεως στην Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Loading...


 του Θωμά Αναστασιάδη

Προχθές Κυριακή Δ’ Νηστειών (Ι.Κλίμακος), ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως (Τανζανίας και νήσων Σεϋχελών), σεβ/τος κ.Δημήτριος, επισκέφθηκε και προσκύνησε, την Κρύπτη και το Αγίασμα στην κατακόμβη του Ι.Ν.Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος ναός βρίσκεται 5 μέτρα κάτω από το επίπεδο των δρόμων, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. 

 Σκαλιά μέσα από την εκκλησία οδηγούν προς τα κάτω άλλα 8 μέτρα στην κατακόμβη. Είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απομεινάρι της ιστορίας της πόλης, από την ρωμαϊκή εποχή, όταν ο χώρος λειτουργούσε ως λουτρά. Λέγεται ότι η κατακόμβη του Τιμίου Προδρόμου είχε επικοινωνία με την Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου.

Προηγουμένως ο σεβ/τος κ.Δημήτριος, προσευχήθηκε από του Ιερού Βήματος στον ως άνω ναό.

Κατόπιν των ανωτέρω, μίλησε σε πολυπληθές ακροατήριο, στην παρακείμενη αίθουσα στην οδό Μακένζυ Κινγκ, της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, για το έργο και τα επιτεύγματα της Μητρόπολής του στην Τανζανία. Ευχαρίστησε τον κ.Πρόεδρο, ο οποίος προσφωνώντας τον καλωσόρισε, για την μεγάλη στήριξη που προσφέρει η Αδελφότητα στις ποικίλες δραστηριότητες της Ιεραποστολής στην μαύρη Ήπειρο, προς όφελος του Αφρικάνικου ποιμνίου του. Στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών και κατέληξε με την προτροπή: <<να προσεύχεσθε γονατισμένοι, διότι η προσευχή σας εισακούεται καλλίτερα από τον Θεό>>, καθώς επίσης και την σοφή και χριστιανική φράση-παραίνεση: <<Όταν παίρνουμε γεμίζουμε τις τσέπες μας. ‘Οταν δίνουμε γεμίζουμε την καρδιά μας>>, και καταχει- ροκροτήθηκε από τους παρισταμένους.

Ο 51 ετών Ιεράρχης κ.Δημήτριος από τον Σοχό Θεσσαλονίκης, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Βόρειο Ελλάδα για να παραστεί σε διάφορες εκδηλώσεις. Τη Δευτέρα  το απόγευμα έκανε ομιλία στην Βέροια, την ερχόμενη Κυριακή 17-4-16 θα συλλειτουργήσει με τον σεβ/το Λαγκαδά κ.Ιωάννη στην γενέτειρά του Σοχό, κ.τ.λ.