Ο Μητροπολίτης Σερρών στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Ρίλα στη Βουλγαρία

Loading...


Στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Ρίλα μετέβη το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Σερρών, κ.Θεολόγος.

Αφορμή ήταν η ιερά μνήμη του Οσίου Ιωάννου, ιδρυτού της ως είρηται Ιεράς Μονής.

Όπως αναφέρει η Μητρόπολη: «Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδριανουπόλεως (Βουλγαρίας), Καθηγουμένου της Ιεράς Συνοδικής Μονής Αγίου Ιωάννου Ρίλα κ. Ευλογίου, ο Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος μετέβη με ολιγομελή συνοδεία το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου 2014 στην παλαίφατη, Ιερά, Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου της Ρίλα, με αφορμή την ιερά μνήμη του Οσίου Ιωάννου, ιδρυτού της ως είρηται Ιεράς Μονής.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε εγκαρδίως ο Θεοφιλέστατος Καθηγούμενος και οι πατέρες της Μονής. Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεολόγου, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μπρανίτσης κ. Γρηγορίου, Γκλαβινίτσης κ. Ιωάννου και Ανδριανουπόλεως κ. Ευλογίου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια τελέσθηκε ο Όρθρος μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, κατά το Τυπικό της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Το πρωί της Κυριακής 19 Οκτωβρίου τελέσθηκε σε κλίμα πνευματικής ανατάσεως η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μπρανίτσης κ. Γρηγορίου, Γκλαβινίτσης κ. Ιωάννου, Ανδριανουπόλεως κ. Ευλογίου και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Γερασίμου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας. Ακολούθως έγινε η λιτανεία πέριξ του Καθολικού της Ιεράς Μονής, με την συμμετοχή των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, του κλήρου και του λαού. Την μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κ. Γκεόργκι Μπλιζνάσκι, εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών της περιοχής και μέγα πλήθος πιστών.

Ο Θεοφιλέστατος Ηγούμενος κ. Ευλόγιος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την συμμετοχή του στην λαμπρή αυτή πανήγυρη της Βουλγαρικής Εκκλησίας και μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο, την Ιερά Σύνοδο και τον Θεοφιλέστατο Καθηγούμενο για την προσγενομένη τιμή και ευχήθηκε η χάρις του Αγίου Θεού διά πρεσβειών του Αγίου Ιωάννου της Ρίλα να σκεπάζει και να αγιάζει τον λαό του Θεού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ιερές ακολουθίες έψαλε στο αριστερό αναλόγιο ελληνιστί ο βυζαντινός χορός των Δομεστίχων της Δράμας των κ.κ. Πέτρου και Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ, συμμετοχή η οποία άφησε άριστες εντυπώσεις. Έπειτα ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και θαύμασαν τα πολύτιμα κειμήλια και τις ιερές εικόνες της Μονής. Ο εορτασμός του «πνευματικού πατέρα» του βουλγαρικού λαού, Αγ. Ιωάννου της Ρίλα έκλεισε με την παράθεση της εόρτιας μοναστηριακής τραπέζης.Ετικέτες