Ο μητροπολίτης Αιτωλίας κι ο κλήρος του αποχαιρέτησε έναν μεγάλο διδάσκαλο της βυζαντινής μουσικής (ΦΩΤΟ)

Loading...


Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους κόσμου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Ομοτίμου Καθηγητού Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανασίου Παλιούρα.

Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης, κ. Ιγνάτιος.

Επίσης συμμετείχαν οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες: Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόπεος και ο Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Βασίλειος.

Εκ μέρους των αγίων Αρχιερέων τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος εξήρε το επιστημονικό του έργο, την αγάπη του για τον Θεό και τους ανθρώπους, αλλά και την αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αγρίνιο. Αναφέρθηκε δε, και στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο συνδύαζε την Θεολογία με την Επιστήμη και την Έρευνα.

Επικηδείους εκφώνησαν και ανέγνωσαν ψηφίσματα για την κοίμηση του μακαριστού καθηγητού, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, συνάδελφοι, φίλοι και μαθητές του.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ανεχώρησε από την πρόσκαιρη αυτή επίγειο ζωή, ο εκλεκτός επιστήμων, ο μεγάλος και ταυτόχρονα ταπεινός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο σοφός διδάσκαλος, ο άνθρωπος του Θεού με τα πολλά χαρίσματα και τις πολλές αρετές. Έφυγε για την αιώνια πατρίδα ο σεβαστός μας Καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας.

Από σήμερα η τοπική μας κοινωνία γίνεται πτωχότερη. Έτσι νοιώθουμε όλοι όσοι συνεργασθήκαμε με τη χαρισματική προσωπικότητα του αειμνήστου Καθηγητού, του ανθρώπου με το πλούσιο συγγραφικό, ανασκαφικό, ερευνητικό έργο και την πνευματική και κοινωνική προσφορά.

Παρ’ ότι ήταν τόσο μεγάλος στην επιστήμη του και στην προσφορά του, ήταν ταυτόχρονα και τόσο απλούς, ταπεινός, πράος, αθόρυβος στην επικοινωνία και στην διακονία του. Υπήρξε πιστός, ευλαβής, ορθόδοξος άριστος οικογενειάρχης και συνεπής στα πνευματικά του καθήκοντα.

Ως Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας θέλω να τον ευχαριστήσω με όλη μου τη δύναμι για τις πολλές του ευεργεσίες και θυσίες που προσέφερε στην Ιερά Μητροπολί μας. Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Η αγάπη του για την διακονία του στην Ιερά Μητροπολί μας υπήρξε ανεξάντλητη.

Ευγνώμονες ισοβίως θα τον μνημονεύουμε στα δίπτυχα και θα ευχόμαστε να τον οδηγήση ο Κύριος στην αιώνια Βασιλεία Του και στη δόξα του Παραδείσου. Προσεύχομαι να χαρίση ο Κύριος παρηγορία στην πιστή του σύζυγο, στα παιδιά του και στους οικείους του.
Η Ιερά Μητροπολί μας θα είναι εσαεί ευγνώμων.
Ο Κύριος να τον αναπαύση εν Χώρα Ζώντων».

kideia.jpg
kideia1.jpg
kideia2.jpg


Ετικέτες