Ο Ιεραπόστολος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος στη Λαμία(ΦΩΤΟ)

Loading...


Στην Λαμία βρέθηκε το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου ο Ιεραπόστολος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, έπειτα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος  κ. Νικολάου.

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου είχε ενημερωτικό και αφυπνιστικό χαρακτήρα για την ύπαρξη και την συνέχιση της εξωτερικής Ιεραποστολής.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος κ. Αμβρόσιος έδωσε διάλεξη στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με θέμα: «Μαρτυρία Χριστοῦ ΄τοῖς μακράν καί τοῖς ἐγγύς΄».

Τον υψηλό επισκέπτη καλωσόρισε και παρουσίασε στο κοινό ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Νικόλαος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στην ιδιαίτερη ευαισθησία του Φθιωτικού λαού στην Ιεραποστολή και την σημαντική βοήθεια που παρέχει σε πολλά ιεραποστολικά κλιμάκια. Σε αυτά τα κλιμάκια από σήμερα, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, συγκαταριθμείτε και η Μητρόπολη Κορέας. Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος εκ του υστερήματός της και παρά την οικονομική κρίση, η οποία επέφερε μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία των ιδρυμάτων της, θα στηρίξει την Ιεραποστολή στην Κορέα, διότι Εκκλησία χωρίς Ιεραποστολή δε νοείται.

Ακολούθως ανέβηκε στο βήμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος αφού δια πολλών ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχης μας, με λυρικότητα, ιστορικότητα, αλλά και βιωματική αίσθηση ψυχής αναφέρθηκε στην χριστιανική μαρτυρία, η οποία αποτελεί απόδειξη αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον. Εν συνεχεία βασιζόμενος στην ιεραποστολή μεθοδολογία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αλλά και την εκκλησιαστική εμπειρία, παρουσίασε τέσσερα σημεία α. προσευχή, β. το κήρυγμα, γ. το παράδειγμα της πιστευούσης χριστιανικής κοινότητος και δ. τη συμμετοχή στα κοινωνικά προβλήματα, με τα οποία είναι δυνατή από όλους η «μαρτυρία του αρνίου» στον σύγχρονο κόσμο, η ορθόδοξη μαρτυρία «τοις μακράν και τοις εγγύς».

Μετά την ομιλία ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Ορθόδοξη Μαρτυρία στη χώρα της πρωινής Γαλήνης», το οποίο παρουσίασε εν συντομία το μεγάλο ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεως Κορέας ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρον διάλογος με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό, στις οποίες έδιδε τις δέουσες απαντήσεις ο Σεβασμιώτατος.

Στη διάλεξη παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Ρούλιας, η τ. Βουλευτής κα Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, ο Διοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης Γεώργιος Καρπέτας, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκας, ο Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Λυκείου Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, οι τέως Διευθυντές της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας κ. Σπυρίδων Πολίτης και κ. Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου, ο τ. Επιθεωρητής Εκπαιδεύσεως κ. Κωνσταντίνος Μπούκας, άλλοι καθηγητές και εκπρόσωποι φορέων αλλά και παλαιοί γνώριμοι του Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου.

Την επομένη, Κυριακή 21 Ιουνίου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου και τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμβρόσιος, ο οποίος αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή ετόνισε ότι καθημερινό μας μέλημα και καθημερινός μας αγώνας θα πρέπει να γίνει η απόκτηση του Παραδείσου, η οποία γίνεται δυνατή με τον πνευματικό αγώνα, την προσευχή, την εξομολόγηση, την ελεημοσύνη και με όλες εκείνες τις αρετές που είναι διάσπαρτες στις σελίδες του Ιερού Ευαγγελίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος παρουσίασε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο στο Εκκλησίασμα και αφού τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, αναφέρθηκε στους ιεραποστολικούς αγώνες του στη χώρα της «Πρωινής Γαλήνης». Ετόνισε επίσης ότι η παρουσία του για την πόλη μας είναι άκρως τιμητική και ευχήθηκε ο Θεός να του δίδει δύναμη και υγεία ώστε να βάζει λάδι στο λυχνάρι που άναψε ο προκάτοχός του Μητροπολίτης Κορέας νυν Πισιδίας κ. Σωτήριος, για να καίει και να φωτίζει εις την μακρινή χώρα της Κορέας. Επίσης, για άλλη μια φορά εξέφρασε τον σεβασμό προσωπικά του ιδίου, σύμπαντος του Κλήρου και του λαού της Φθιώτιδος, προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και προς το σεπτό πρόσωπο του πολυχαρισματούχου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Αμβρόσιος αφού ευχαρίστησε αρχικά τον σεπτό Ποιμενάρχη  για την πρόσκληση και την μετά πολλής αδελφικής αγάπης φιλοξενία του, μετέφερε τον πατρικό χαιρετισμό και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της Μητρός Εκκλησίας προς πάντας. Αναφέρθηκε επίσης στην Ιεραποστολική προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόσο στη Νότιο Κορέα όσο και στις άλλες χώρες της Άπω Ανατολής και την ανάγκη ενισχύσεως του Ιεραποστολικού έργου με την παρουσία Ορθοδόξων Ιεραποστόλων εκεί όπου ζει ο μισός πληθυσμός της γης, περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού παρέθεσε δεξίωση στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, στο οποίο παρεκάθησαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς και πολλοί πιστοί. Στην ώρα του καφέ πιστοί και κυρίως νέοι είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στον Σεβασμιώτατο, ο οποίος με πολύ προθυμία και αγάπη έδιδε διαφωτιστικές απαντήσεις. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε στην ευχάριστη αυτή σύναξη η μελωδία παραδοσιακών τραγουδιών από τον Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέα Ιωακείμ και τη συνοδεία του.

Η διήμερος παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου στη Λαμία, υπήρξε εποικοδομητική και ευχάριστη, με πολλά διδάγματα για όλους.

Εντωμεταξύ κατέφθασε στη Λαμία και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, ο οποίος ευρέθηκε στη Φθιώτιδα προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος  κ. Νικολάου προκειμένου να προστεί των εορτασμών επί τη αναμνήσει της Ευρέσεως της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος.

Το μεσημέρι οι δύο Αρχιερείς ανεχώρησαν για την Αθήνα ενώ αργά το απόγευμα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο επισκέφθηκε και ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Ο Ποιμενάρχης  είχε την ευκαιρία και πάλι να του ευχηθεί μακρά και καρποφόρα Αρχιερατεία και να συζητήσει μαζί του διάφορα θέματα εκκλησιαστικής Ποιμαντικής.