Ξεκίνησαν στην Κρήτη τα σεμινάρια για κληρικούς

Loading...


Άρχισαν σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 στο αμφιθέατρο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης τα μαθήματα του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για κληρικούς. Το πρόγραμμα οργανώνεται από καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Σκοπός του Σεμιναρίου αυτού, που εντάσσεται στη «Δια Βίου Εκπαίδευση» και πιστοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι η επιμόρφωση και επιστημονική κατάρτιση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Κρήτης για την καλύτερη οργάνωση του ποιμαντικού έργου.

Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή 130 ιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, διαρθρώνεται σε τέσσερις βασικές ενότητες.
Η πρώτη θεματική ενότητα θα αναφέρεται στη σύγχρονη οργάνωση του ποιμαντικού έργου, τις οργανωτικές δομές, στη σύνδεση ποιμαντικής και εκκλησιολογίας, στους βασικούς άξονες της ενοριακής δράσης καθώς και στη συμβουλευτική ποιμαντική.

Η δεύτερη θεματική ενότητα θα μελετά την νεώτερη και σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία και πραγματικότητα, τη λειτουργική ζωή της ενορίας, τη βυζαντινή και εκκλησιαστική τέχνη και τον πολιτισμό.

Η τρίτη θεματική ενότητα θα αποβλέπει στην ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και ειδικότερα των επιστημών υγείας, τα ζητήματα της βιοηθικής, τις σύγχρονες κοινωνικές ανακατατάξεις και την ανάγκη ανάπτυξης του εθελοντισμού.

Η τέταρτη θεματική ενότητα θα περιλαμβάνει: ερμηνευτική προσέγγιση βιβλικών κειμένων για τη διακονία του λόγου, μελέτη της θεολογίας των αγίων Πατέρων και σύνδεσή της με τα σύγχρονα ιδεολογοκοινωνικά ρεύματα.
Η έναρξη των παραδόσεων του προγράμματος έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου καθηγητή Θεολογίας κ. Ανδρέα Νανάκη, και τον Πρωτοπρεσβύτερο καθηγητή Θεολογίας κ. Βασίλειο Καλιακμάνη, ο οποίος με τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Σκαλτσή έχει την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος που λειτουργεί με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και την περί αυτόν Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 64 διδακτικές ώρες και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου.


 Ετικέτες