Μνημόσυνο στον τάφο των Κτητόρων της Μονής Φιλανθρωπινών υπό του Ιωαννίνων Μαξίμου (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Την περασμένη Τετάρτη στα πλαίσια εργασιών συντήρησης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου «των Φιλανθρωπινών» της νήσου των Ιωαννίνων, αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανασκάπτοντας το αρκοσόλιο, κάτω από το διακοσμημένο με τις μορφές των Φιλανθρωπινών τόξο, έφεραν στην επιφάνεια τα οστά των Κτητόρων της Ιεράς Μονής, που ήταν θαμμένα στο χώρο αυτό, σύμφωνα με τη βυζαντινή συνήθεια ταφής.

Σήμερα στις 07.00 το πρωί τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στη μνήμη των Μακαρίων Κτητόρων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου.

Το «παρών» σ’ αυτό το εξόχου σημασίας γεγονός για την Ι.Μ στη Νήσο Ιωαννιτών έδωσαν μεταξύ άλλων ο ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος κ. Γεώργιος ΚΑΡΑΪΤΣΗΣ ,o πρόεδρος της Κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων κ.Λιούμπος και αρκετοί πιστοί .
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος αναφέρθηκε στην ιερή ιστορία της Ι.Μ Φιλανθρωπινών , που είναι συνάμα και πνευματική ιστορία του τόπου μας αλλά και ιστορία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και θαυμάζουμε αυτά τα έργα τα οποία όμως είχαν υποστεί ανά τους αιώνες πολλές ζημιές και θα έπρεπε να επέμβουν απο την αρχαιολογία και ειδικοί της Βυζαντινής Εφορίας ,θα έπρεπε να επέμβουν πολλά χέρια ειδικών ,έτσι ώστε να μελετήσουν την κατάσταση αλλά και να αποκαταστήσουν στη μορφή που βλέπουμε σήμερα αυτά τα υπέροχα έργα του πνεύματος και του πολιτισμού.»ανέφερε χαρακτηριστικά στη σύντομη ομιλία του μετά το πέρας της λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους αρχαιολόγους καθώς χωρίς τη δική τους τέχνη δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί η πολιτιστική ιστορία του τόπου μας.

Τα οστά των των Κτητόρων της Ι.Μ Αγίου Νικολάου «των Φιλανθρωπινων» επανατοποθετήθηκαν στον ίδιο χώρο όπου ανευρέθησαν. 

 Ετικέτες