Μητρ. Σταγών & Μετεώρων: Ο καθένας με την αγάπη εξευγενίζεται & εξυψώνεται ως άτομο και μαζί η κοινωνία ολόκληρη

Loading...


Με επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ καλεί τους ευλαβείς Χριστιανούς της Μητροπολιτικής Περιφερείας να ανταποκριθούν στον ετήσιο Έρανο της Τοπικής Εκκλησίας, για να επιτευχθεί προσφορά περισσότερης αγάπης σε άτομα η σε οικογένειες, που έχουν ανάγκη βοηθείας.

Η επιστολή του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

Αγαπητοί μου,
Το θέμα της αγάπης είναι επίκαιρο. Κάθε στιγμή ακούγεται από όλους τους ανθρώπους πως χρειάζεται να δείχνουμε αγάπη. Αλλά πώς! Ο καθένας έχει απόλυτη ανάγκη να παίρνει και να δίδει αγάπη. Έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο γαληνεύει και ηρεμεί, ομορφαίνει η ζωή του, εξευγενίζεται και εξυψώνεται ως άτομο και μαζί η κοινωνία ολόκληρη.

Από τους αρχαιοτάτους χρόνους η φωνή του Θεού αναφέρθηκε στο θέμα της αγάπης. Οι δύο πρώτες εντολές του 10λογου, που δόθηκε στον Μωϋσή επάνω στο όρος Σινά, σχετίζονται με την αρετή της αγάπης του ανθρώπου τόσο προς το Θεό, όσο και προς τον πλησίον. Μέχρι τους χρόνους του Χριστού η αγάπη είχε περιορισμένα όρια, ήταν μάλλον πολύ φτωχή και όσο περνούσαν τα χρόνια εξέλιπε η έννοιά της.

Από τότε που ακούστηκε η διδασκαλία του Κυρίου, η οποία αποκάλυψε στην ανθρωπότητα την Αλήθεια, δόθηκαν άλλες -μεγάλες και απεριόριστες- διαστάσεις στην έμπρακτη αγάπη. Ο Θείος Διδάσκαλος με την Θεανθρώπινη παρουσία του στη γη συνέστησε στους ανθρώπους να πορευθούν τους εξής δρόμους-τρόπους αγάπης:
α) Είπε κατηγορηματικά: «αγαπάτε αλλήλους» (Ιω.13,34).
β) Πρόσθεσε κατόπιν «Ει αγαπάτε τους αγαπώντας υμάς, ποία υμίν χάρις εστί» (Λουκ.6,32).
γ) Διακήρυξε την τέλεια αγάπη με την πρωτάκουστη φράση Του: «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών»(Ματθ.5,44).

Αυτούς τους τρόπους της αγάπης καλείται να χρησιμοποιήσει κάθε χριστιανός. Εφόσον «ο Θεός αγάπη εστί», όπως μας λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, καθένας που θέλει να έχει σωστή σχέση με το Θεό, θα πρέπει να βιώνει και να αναστρέφεται σύμφωνα με την αρετή αυτή. Άλλωστε, όπως διατυπώνει ο απόστολος Παύλος, οποιαδήποτε αξία αν έχω, «αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί» (Α Κορινθ. 13,2).

Η Ιερά Μητρόπολή μας, θέλοντας να προκαλέσει την προσφορά περισσότερης αγάπης, αλλά και να διευκολύνει όσους δεν έχουν άλλον τρόπο να προσφέρουν την αγάπη τους, διοργανώνει κάθε χρόνο το μήνα Δεκέμβριο τον Έρανο της «ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ». Εφέτος ο Έρανος αυτός θα διενεργηθεί στην πόλη της Καλαμπάκας την Τρίτη 15 του μηνός και στα χωριά μια άλλη ημέρα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Παρακαλώ τους ευλαβείς χριστιανούς της περιφερείας μας, όπως ευαρεστηθείτε και ανταποκριθείτε όλοι στον ετήσιο Έρανο της Τοπικής Εκκλησίας, για να επιτευχθεί προσφορά περισσότερης αγάπης σε άτομα η σε οικογένειες, που έχουν ανάγκη βοηθείας. Την περίοδο των Εορτών πρέπει και εκείνοι να χαρούν και να περάσουν όπως το απαιτούν οι ημέρες.

Εύχομαι να βιώσετε τη χαρά που χαρίζει η προσφορά της αγάπης και να ανταμειφθείτε από το Θεό της Αγάπης με πλούσιες τις δωρεές και τις ευλογίες του. Καλές Εορτές.

Με πατρική αγάπη και ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΣΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΕτικέτες