Μεγάλη εκδήλωση της Ι.Μ. Χαλκίδος για την Μεγάλη Εβδομάδα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο

Mε μεγάληεπιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, την οποία διοργανώνει από ετών η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος,προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς, για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.

Η Εκδήλωση, την οποίαυποδειγματικά προλόγισε, με την διακρίνουσα αυτόν γλυκύτητα και χάρη ο έχων καιτην ευθύνη της διοργανώσεώς της, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος τηςΙ. Μητροπόλεως, έγινε στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος ΑγίαςΠαρασκευής, την οποία κατέκλυσε πλήθος ευσεβών Χαλκιδέων, παρακολουθώντας τοΧορό Ψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» υπό τηδιεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Μουσικής κ. Γεωργίου Γερογιάννη, νααποδίδει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, εν είδει οδοιπορικού, μεάριστο, ως προς την απόδοση και το ύφος της ψαλτικής τέχνης, τρόπο.

Κύριος ομιλητής της Εκδηλώσεωςήταν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος πραγματεύθηκε επίκαιρη ομιλία μευπέροχα θεολογικά νοήματα και θέμα: «Η ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΜΕΜΨΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΒΙΩΣΗΣΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ». Ο π. Δαμασκηνός στην εμπνευσμένη ομιλία του αναφέρθηκε στηναρετή της αυτομεμψίας, με οδηγό την φράση από την ευχή του Αγίου Εφραίμ τουΣύρου «δώρησαί μοι το οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόνμου», ενώ παρουσίασε και αντιθετικά παραδείγματα προσώπων της Μεγάλης Εβδομάδος, τα οποία σώθηκαν χάρη στην αυτομεμψία τους ή χάθηκαν εξαιτίας της έλλειψής της, όπως η Πόρνη καιοι Γραμματείς με τους Φαρισαίους, ο Πέτρος και ο Ιούδας και οι συσταυρωθέντεςμε το Χριστό ληστές. Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Δαμασκηνός χαρακτήρισε τοΘείο Πάθος ως «την αυτομεμψία ενός Μεγάλου Αθώου», ενώ τόνισε ότι «μόνον όποιοςαποκαθηλώσει το είδωλό του, αφήνει χώρο να αναπτυχθεί ο Πάσχων Θεός» καικατέληξε λέγοντας ότι η αυτομεμψία είναι μια πορεία από την συντριβή στηνελπίδα.

Την Εκδήλωση έκλεισε οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε τον άγιοΠρωτοσύγκελλο π. Δαμασκηνό για την ευγλωττία του, τη γνώση, το συναίσθημα, τηνσυνέπεια στην πίστη και την παράδοση της Εκκλησίας και την αγιογραφικήκατοχύρωση της ομιλίας που έκαμε προς τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, τονΧοράρχη κ. Γεώργιο Γερογιάννη και τα λοιπά μέλη της Χορωδίας, τα οποία έψαλλανμε συντονισμένο τρόπο, κατανυκτικό και συνάμα δυνατό, τον Πρωτοσύγκελλό του π.Νικόδημο, τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής γιατην φιλοξενία της Εκδήλωσης και φυσικά όλους τους προσελθόντας χριστιανούς, οιοποίοι βρήκαν χρόνο και τρόπο για να προσέλθουν, προς τους οποίους ευχήθηκεαναλόγως για την Μεγάλη Εβδομάδα. 

 

 

 Ετικέτες