Λαρίσης Ιγνάτιος: «Δεν είναι εποχή για δίσκους»

Loading...


«Προσπαθούμε να περιορίσουμε τους δίσκους, δεν είναι εποχή για δίσκους».

Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου στη Λάρισα, ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, μίλησε για το ευρύτερο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και για τα όλο και αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα, των ιδρυμάτων και διακονιών της Μητρόπολης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, που κάποτε στήριζε δραστικά τα «Κρίκκειο» Ορφανοτροφείο και άλλες διακονίες της Μητρόπολης.

Σήμερα, τα έσοδα είναι πολύ περιορισμένα και δεν μπορεί να τα στηρίξει, όπως παλιότερα. Αρχικά, ο κ. Ιγνάτιος εκ μέρους της Λογίας Φιλαδελφίας και Αλληλεγγύης, ευχαρίστησε τις γυναίκες που βοηθούν και αναφέρθηκε στα ιδρύματα και τις διακονίες της Μητρόπολης. Είπε ότι η Mητρόπολη βοηθά λίγους φοιτητές, στρατιώτες και πάσχοντες, ανάλογα κάθε φορά με τα χρήματα, που υπάρχουν.

Το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, ατόνησε από πλευράς εσόδων και έχει μεγάλο πρόβλημα το «Κρίκκειο» που στηριζόταν σε αυτό. Από τα χρήματα του προσκυνήματος ποσοστό 23% πήγαινε για το έργο της λογίας και άλλο ποσοστό για τα ιδρύματα. Πλέον, όλα τα χρήματα, απορροφούνται για τη λειτουργία του ορφανοτροφείου. Παράλληλα, η λογία δίνει κάποιο μικρό επίδομα σε άμισθους κληρικούς.

Εγκρίθηκε κανονισμός, ώστε να βοηθούνται με τις εισφορές στο ΙΚΑ. Υπάρχουν 138 ιερείς στη Μητρόπολη και συμφώνησαν στη σύναξη, να δίνουν κάτι για την ενίσχυση των άμισθων κληρικών. Επίσης, κάποια ποσά 5 έως 20 ευρώ, οι ναοί. Ως γνωστό κάθε μητρόπολη μπορεί να βάζει στη μισθοδοσία μόνο έναν ιερέα τον χρόνο. Κάποιοι λένε για ιδιαίτερη μεταχείριση της Εκκλησίας και αυτό αποτελεί τροχοπέδη, σχολίασε. Όμως δεν μπορούν να καταλάβουν, όσοι δεν πιστεύουν, τι σημαίνει να μείνει ένα χωριό, χωρίς παπά. Το χωριό «μαραίνεται».

Τα έσοδα της εκδήλωσης, θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της λογίας της Μητρόπολης.Ετικέτες