Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα (φωτο & video)

Loading...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Οσίας Μητρός ημών Θεοδώρας της Βασιλίσσης Άρτης στον περικαλλή Βυζαντινό Ναό της.

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ.Δωροθέου και συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ.Αθηναγόρου και Άρτης κ.κ.Ιγνατίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

Στον κηρυκτικό του λόγο  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ.Δωρόθεος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Αγίας Θεοδώρας και των μηνυμάτων που αντλούμε από την εορτή και την τιμή της μνήμης της. Ιδιαίτερα επεσήμανε την  πίστη στις διαχρονικές αξίες και παραδόσεις της πατρίδας μας, ως μέσο να ξεπερνούμε τα προβλήματα της ζωής μας. Αυτές οι αξίες είναι που μας συνδέουν με τους Αγίους της Εκκλησίας μας όπως η σημερινή τιμώμενη Αγία Θεοδώρα. Ευχαρίστησε δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ.κ.Ιγνάτιο για την ευγενική πρόσκληση να είναι σήμερα ιερουργών της πανηγύρεως, ευχήθηκε  σε όλους Κλήρο, Άρχοντες και πιστό λαό η Αγία Θεοδώρα να μας οδηγεί σε σωστά μονοπάτια και να προστατεύει όχι μόνο την τοπική κοινωνία της Άρτης της οποίας είναι πολιούχος και προστάτις, αλλά και ολόκληρο το έθνος μας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μεγάλη λιτάνευση της λάρνακας με τα ιερά λείψανα της Αγίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με την συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των Σχολείων, Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλεως, υπό τους ήχους των Φιλαρμονικών του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς Άρτας, του Δήμου Φιλιππιάδος, του Δήμου Αμφιλοχίας, του Μουσικού Ομίλου της Ιστορικής πόλεως Μεσολογγίου (Ιωσήφ Ρωγών). Τιμές στο θρησκευτικό τμήμα της λιτάνευσης απέδωσε η στρατιωτική μπάντα της 8ης Μεραρχίας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Άρτης κ. Γεώργιος Στύλιος, κ. Χρήστος Γκόκας και κα. Όλγα Γεροβασίλη. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτης κ. Βασίλειος Ψαθάς. Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Ιωάννης Παπαλέξης, ο Δήμαρχος Πρεβέζης κ. Χρήστος Μπαΐλης, ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Δημήτριος Γαλλίκας καθώς και αρκετοί περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος λαού, τους οποίους ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας για την συμμετοχή τους στις λαμπρές εκδηλώσεις, ευχόμενος η Αγία Θεοδώρα και να μηνύματα της εορτής όπως τα τόνισαν στα κηρύγματά τους οι δύο εκλεκτοί προσκεκλημένοι Ιεράρχες να εμπνέουν και καθοδηγούν όλους μας.

alt
alt
alt

Λιτανεία Αγίας Θεοδώρας

 

Με μεγαλοπρέπεια και όπως ορίζει το πρωτόκολλο, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής η μεγάλη Λιτάνευση της Λάρνακας με τα χαριτόβρυτα Λείψανα της Αγίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης καθώς και της θαυματουργού Εικόνας της στους κεντρικούς δρόμους της Άρτας.

Την Λιτανεία άνοιξε όπως πάντα η ιστορική Φιλαρμονική του Μ/Φ Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ Άρτας και ακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων της πόλεως. Στη συνέχεια η Φιλαρμονική του Δήμου Αμφιλοχίας πλαισίωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων. Ξεχωριστή η παρουσία της Φιλαρμονικής του Μουσικού Ομίλου της Ιστορικής πόλεως του Μεσολογγίου (Ιωσήφ Ρωγών), συνόδευσε τους πολιτιστικούς Συλλόγους Αγίων Αναργύρων, Κωστηλάτας, Πραμάντων, Αγίου Δημητρίου Πέτα και Γονέων και Φίλων παιδιών με ειδικές Ανάγκες Ν. Άρτας, καθώς και τμήμα των προσκόπων Άρτας.

Η στρατιωτική μπάντα της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων απέδωσε τιμές παιανίζοντας στο θρησκευτικό μέρος της πομπής.

Την ιερή Εικόνα έφεραν στους ώμους νέοι του Μ/Φ Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ Άρτας πλαισιωμένοι από κοπέλες με παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, ενώ την Λάρνακα μεταφέραν νέοι των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακρυγιάννης και Λυκείου Ελληνίδων Άρτας.

Τιμές απέδωσε άγημα του ΚΕΝ Άρτας ενώ σύσσωμη ήταν η παρουσία του Κλήρου της Μητροπόλεως και του ευσεβούς λαού που κατέκλεισε τους δρόμους της πόλεως.

alt
alt
alt

{youtube}EOxQ4g5wCqs{/youtube}Ετικέτες