Λαγκαδά Ιωάννης: Να παρακαλέσουμε την Παναγία να μας σώσει από ορατούς και αοράτους κινδύνους

Loading...


Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια, παρουσίᾳ πλήθους πιστών που προσήλθαν για να ακούσουν ένα από τα αριστουργήματα της βυζαντινής υμνογραφίας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκκλησιαστική ζωή και την πορεία του Ελληνισμού, ετελέσθη σε όλους τους Ναούς και τις Ενορίες της επαρχίας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου την 4η Απριλίου ε.έ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε στην Α΄ Στάση των Χαιρετισμών εις τον νεόδμητον Ιερόν Ναόν των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης-Λαγυνών, στη Β΄ Στάση εις τον Ιερόν Ναόν Παναγίας Παρθένου και Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου-Περιβολακίου, στην Γ΄ εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά και στην Δ΄ Στάση εις τον Ιερόν Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους ευσεβείς πιστούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ετόνισε ότι ο Ακάθιστος Ύμνος, αυτός ο υπέροχος θριαμβικός ύμνος της Αγίας μας Εκκλησίας, είναι ο ύμνος εκείνος που μας θυμίζει τη σωτηρία της Βασιλευούσης Πόλεως από την υπέρμαχο Στρατηγό, την Κυρίαν Θεοτόκον. Ταυτόχρονα, όμως, μας θυμίζει και τη σωτηρία ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους από τη φθορά του θανάτου και της αμαρτίας. 

Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι η ακολουθία η οποία είναι συνδεδεμένη με το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στο ιστορικό, Άγιο και Ιερό αυτό γεγονός περικλείονται οι ευλογίες που ήρθαν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από το πρόσωπο της Παναγίας μας, η οποία με την ταπείνωσή της, την μεγάλη της αγάπη και την ακλόνητο πίστη Της, προς τον Ένα και Αληθινό Θεό έφερε τον κόσμο Εκείνον που είναι ο Σωτήρας και ο Λυτρωτής, τον Κύριο υμών Ιησού Χριστό. Η προτροπή του Αγγέλου προς την Παναγία ας μας κάνει και εμάς να δεχτούμε το μήνυμα της χαράς το οποίο της απεύθυνε μέσα από το «Χαίρε», αφήνοντας την ψυχή μας να χαρεί με την χαρά των αγγέλων και προετοιμάζοντας τον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να συμπορευτούμε με τον Κύριο ως συνοδοιπόροι στον Σταυρό, την Ανάσταση και στην αιώνιο ζωή που μας χαρίζει.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης , τόνισε ότι η Πανάγια μας είναι εδώ μαζί μας, είναι παρούσα και στέκεται στο μέσο της συνάξεως μας, ας απευθύνουμε προς Αυτήν ευλαβικά και ας την παρακαλέσουμε να μας σώσει από όλους τους ορατούς και αοράτους κινδύνους που μας περιτριγυρίζουν, φυλάσσοντας μας από όλη αυτή λαίλαπα των πειρασμών, των θλίψεων και των δοκιμασιών που περνούμε καθημερινός, οδηγώντας μας εκ του ασφαλούς στην Νέα Κτίση, στην καινούργια ζωή, που είναι η ζωή της Χάριτος και της Ευλογίας του Κυρίου.

Από εμάς εξαρτάται και σε εμάς αφήνει ο Θεός το δικαίωμα να διαλέξουμε αν θέλουμε να μην φύγουμε ποτέ από κοντά Της, μένοντας πάντα Πιστοί δίπλα Της, ζώντας την ζωή κατά το Θέλημα του Υιού Της και συμπορευόμενοι με Εκείνον θα καταφέρουμε να αξιωθούμε να ζούμε συνεχώς μέσα στην χαρά και την ευλογία του ουρανού που μας χαρίζει ο Κύριος μας. Ας κάνουμε όλοι μας από απόψε ένα βήμα αγαπητικής προσεγγίσεως και ας αγαπήσουμε την Παναγία μας, όπως μας αγαπάει και Εκείνη, ας Την πλησιάσουμε και ας ακούσουμε τον Λόγο Της βιώνοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα της Αγίας Της Ζωής, αφήνοντας την καρδιά μας να γίνει η ταπεινή και ευλογημένη γωνία στην οποία θα έρθει και να κατοικίσει η Χάρη του Θεού. Αν αγαπήσουμε την Παναγία μας, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι είναι Εκείνη που φέρνει το φως της Ελπίδος στην ζωή μας, είναι Εκείνη που έγινε η Μητέρα του Θεού αλλά και Μητέρα όλων μας και με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μην αφήνουμε την καρδιά μας να βασίζεται από λογισμούς αμφιβόλους που μας κλονίζουν με απώτερο σκοπό να μας πάρουν από το φως και να μας αφανίσουν. Τότε θα καταφέρουμε βαδίζοντας βήμα βήμα προς την Χάρη του Υιού Της, να αξιωθούμε μέσα στην διάσταση της Καινής Κτίσεως να ζήσουμε από αυτήν την παρούσα ζωή, τον κόσμο μιας άλλης βιωτής και μιας άλλης διαστάσεως τον κόσμο που μας χαρίζει με την πλούσια αγάπη Του ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.


 Ετικέτες