Κερκύρας Νεκτάριος: «Ανάγκη για πρόταξη της πνευματικής ζωής» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο χριστιανός, δια του αγώνα του, επιζητεί τον προσανατολισμό του στην βασιλεία του Θεού. Κέντρο αυτού του αγώνα είναι η προσευχή.

Ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα και γι’ αυτό η ζωή του δεν μπορεί να θεωρηθεί διαχωρισμένη από το χρόνο, αλλά βιώνεται στο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις πνευματικές με τις υλικές ανάγκες που αιτούμαστε από τον Θεό στην προσευχή μας, αφού προτεραιότητα έχει η πνευματική μας ζωή. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός μας προτρέπει να ζητάμε πρώτα τη Βασιλεία του Θεού και όλα τα υπόλοιπα -ως παντογνώστης- θα τα προσθέσει.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον ψαλμικό στίχο “Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα”, παρομοιάζοντας την προσευχή με το θυμίαμα που καθώς καίγεται ευωδιάζει και στη συνέχεια ως καπνός ανεβαίνει στον ουρανό. Έτσι ακριβώς και ο άνθρωπος, αν δεν έχει καθαρότητα στην καρδιά του, δεν θα μπορεί να ευωδιάζει η ψυχή του και να ενώνεται με τον ουρανό. Αυτός είναι ο λόγος, κατέληξε ο κ. Νεκτάριος που χρειάζεται η πύρωση της καρδιάς, ώστε να καεί το θυμίαμα μέσα στην ψυχή και να οδηγηθεί στο Θεό και μέσω της αυτοκυριαρχίας και του αυτοελέγχου ο Χριστός να μας δώσει την σωτηρία. Αυτή είναι τελικά και η προτροπή της Εκκλησίας μας μέσα και από την θεία λειτουργία των προηγιασμένων δώρων.

Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή των πιστών στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

IMG_148_FullSizeRender (3).jpg
IMG_1481.JPG
IMG_1485.JPG


Ετικέτες