Κασσανδρείας Νικόδημος: Μην απομακρύνεστε από τις πατρογονικές ρίζες του ευσεβούς ελληνικού γένους σας

Loading...


Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ.Νικόδημος ευλόγησε χθες τους μαθητές κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στο μήνυμά του προς τους διδάσκοντες και διδασκόμενους αναφέρει:

 

“Ένα αρχαίο ρητό πάρα πολύ σημαντικό λέει: «από Θεού άρχεσται». Αυτό το ρητό διατυπώθηκε ποικιλοτρόπως στην αρχαία παράδοση, διατυπώθηκε από τον Ιωνά τον ποιητή, τον προσωκρατικό, τον 5ο αιώνα π.Χ., διατυπώθηκε ακόμη από τον Σωτράτη, όπως ακριβώς διασώζεται από τον Ξενοφώντα. Και αυτό είναι σημαντικό και επομένως αυτό που τελέσαμε σήμερα, δηλαδή τον αγιασμό με την ευκαιρία της ενάρξεως του καινούριου σχολικού έτους, είναι αυτού του γεγονότος συνέπεια, δηλαδή τα πάντα πρέπει να αρχίζουν από το Θεό για να έχουμε και την ευλογία του Θεού.

Σήμερα, παιδιά μου, αρχίζει για σας ένα επίπονο έργο στο οποίο για να προκόψετε, να αποδώσετε, να αναδειχθείτε και να διακριθείτε απαιτείται μελέτη, μελέτη, μελέτη. Κοντά σας, δίπλα σας στέκουν σαν λαμπάδες αναμμένες οι καλοί δάσκαλοι και καθηγητές σας επιφορτισμένοι με την ευθύνη να σας μεταδώσουν τις γνώσεις εκείνες που υπαγορεύονται από το αναλυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά και από περίσσευμα της καρδιάς τους και των βιούμενων αθάνατων ιδανικών και ανθρωπίνων αξιών.

Όμως, επειδή ο άνθρωπος όσες ικανότητες και αν έχει και όσες προσπάθειες αν καταβάλει είναι αδύνατος και πεπερασμένος έχει πάντα ανάγκη της θείας βοήθειας και ευλογίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και εν προκειμένω τις μαθητικές, κατά το λόγο του Κυρίου μας «άνευ εμού ου δύνασθαι ποιείν ουδέν» (Ιω.15,5), που σημαίνει ότι χωρίς εμένα, χωρίς τη ζωτική δύναμη που πηγάζει από εμένα (το Θεό) δε μπορείτε να κάνετε τίποτε. Ο άνθρωπος δεν είναι αυθύπαρκτος και αυτόνομος, αλλά δημιούργημα του ουράνιου Θεού και Πατέρα, ο Οποίος αγρύπνως ενδιαφέρεται γι΄αυτόν και την εν γένει προκοπή του, τού προσφέρει δε πλούσια τη Χάρη Του και την φωτιστική δύναμή Του, ώστε ευκολότερα να επιτύχει στα μαθήματά του, τις σπουδές του και τις ευγενείς επιδιώξεις του.

Γι΄αυτό, παιδιά μου, σας παρακαλώ Πατρικώς και σας προτρέπω Επισκοπικώς, μην απομακρύνεστε από τις πατρογονικές ρίζες του ευσεβούς Ελληνικού Γένους σας, ρίζες αθάνατες και δοκιμασμένες στην πορεία των αιώνων και των γενεών. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας απόλυτα στο Θεό των Πατέρων μας αγαπήσατε την Μητέρα Ορθόδοξη Εκκλησία μας και αφοσιωθείτε σ΄Αυτήν. Κρατήσατε ζωντανή και συνεχή την επικοινωνία σας με τον ουρανό και μη λησμονείτε να προσεύχεσθε καθημερινά, γιατί, όπως λέγει και ο Ιερός Χρυσόστομος «μεγάλο αγαθό η προσευχή, διότι είναι συνομιλία με το Θεό», καλλιεργήσατε το σύνδεσμο της αγάπης και της αλληλεγγύης, εργάζεσθε φιλότιμα με κατανόηση και συναντίληψη ο ένας για τον άλλο και για τους άλλους φροντίσατε την πατρώα ευσέβεια, μάθετε την Ελληνική γλώσσα, αποκτήσατε πνεύμα φιλοπατρίας, ελπίσατε στον παντοδύναμο Κύριο, ως άγκυρα ασφαλή και ο Θεός της Ειρήνης θα είναι μαζί σας.

Αυτή είναι η ολοκάρδια ευχή του Επισκόπου σας στην αρχή της νέας σας Σχολικής χρονιάς.
Καλή δύναμη με τη βοήθεια του Χριστού μας.

Με πολλή Πατρική Αγάπη ο Μητροπολίτης σας, ο Κασσανδρείας Νικόδημος»

 

 Ετικέτες