Η Πανήγυρις του Αγ. Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ στον Κοκκιναρά (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Σπύρου Παπαγεωργίου

Πανηγυρικά τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Λεωνίδου Επισκόπου Αθηνών αλλά και του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ Πατριάρχου Κων/πόλεως σήμερα στην περιοχή του Κοκκιναρά και ιδιαίτερα στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας, εκεί που υπάρχουν αντίστοιχα παρεκκλήσια.

Εκεί σήμερα τελέστηκε λαμπρή Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού Κύριλλο, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Κυριακόπουλος, ο Ιεροκήρυκας, Αρχιμ. π. Νικάνωρ Καραγιάννης και ο Προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος Αρχιμ. π. Νικόλαος Χαρτουλιάρης.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νικάνωρ Καραγιάννης και αναφέρθηκε στον μαρτυρικό τέλος του Πατριάρχου λέγοντας πως «δεν υπάρχει νίκη χωρίς να προηγηθεί αγώνας, δεν υπάρχει δόξα χωρίς θυσία και μαρτύριο. Όπως πρώτα μας έδειξε περίτρανα ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ότι δεν υπάρχει Ανάσταση χωρίς να υπάρχει Σταύρωση. Το σχοινί του Πατριάρχη Γρηγορίου έρχεται να αφυπνίσει την εθνική μας συνείδηση και να μας θυμίσει την προσφορά της Εκκλησίας στο Ελληνικό Έθνος. Εύχομαι οι σημερινοί νεοέλληνες, οι αδύναμοι καθ’ όλα, εμείς που απέχουμε πολύ από το ήθος και το μεγαλείο των ηρώων και των μαρτύρων της πίστεώς μας, να μην απεμπολήσουμε τις αλήθειες των Πατέρων μας διότι θα χαθούμε σε έναν κόσμο που δεν οδηγεί πουθενά. Όταν φυλάξουμε τις ρίζες μας, θα διατηρήσουμε και τα κλαδιά και τους καρπούς μας.»

Εν συνεχεία τελέστηκε η περιφορά της Εικόνος του Αγίου Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ προς το παρεκκλήσι του, το οποίο βρίσκεται σε ένα παρακείμενο λόφο και παραμένει κλειστό εδώ και πολλά έτη. Ο Σεβασμιώτατος Κύριλλος αναφερόμενος σε αυτό είπε ότι «στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, η Πύλη όπου κρεμάστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος, παραμένει κλειστή από τότε. Εμείς σήμερα λιτανέυσαμε την εικόνα του Αγίου στο Ναό του, που οι πύλες του είναι επίσης κλειστές για λόγους που δεν ευθυνόμαστε εμείς. Ως Εκκλησία κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το διατηρήσουμε ανοιχτό. Εύχομαι αν θέλει η Παναγία και ο Άγιος, ο Ναός αυτός να ξανανοίξει και του χρόνου να συνεορτάσουμε εδώ.»

Παρέστησαν επίσης αρκετοί κάτοικοι της Δημητσάνας, πατρίδας του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, ενώ ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε δύο Αναγνώστες, εις εξ αυτών από την πατρίδα του μαρτυρικού Πατριάρχου.

DSC0148.JPG
DSC0162.JPG
DSC0168.JPG
DSC05784.JPG
DSC05790.JPG
DSC05794.JPG
DSC05809.JPG
DSC05817.JPG
DSC05840.JPG
DSC05841.JPG
DSC05854.JPG
DSC05860.JPG
DSC05873.JPG
DSC05881.JPG
DSC05885.JPG
DSC05886.JPG
DSC05887.JPG
DSC05895.JPG
DSC05902.JPG


Ετικέτες