Η Κόνιτσα τίμησε τον Αγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με λαμπρότητα η Κόνιτσα εόρτασε την μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, με ποίκιλες εκδηλώσεις κατά το τριήμερο 10-12 Ιουλίου 2015, με την φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και του Δήμου Κονίτσης.

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου πραγματοποίηθηκε Ιερά Παράκληση στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάράς, όπου συνήθιζε ο Όσιος να μεταβαίνει και να προσέυχεται κατά την παιδική και νεανική του ηλικία.

Παράλληλα η πατρική του οικία στην Κόνιτσα ήταν ανοικτή για επίσκεψη σε κάθε ενδιαφερόμενο προσκυνητή.

Το Σάββατο 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου, στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου Στομίου στην χαράδρα του ποταμού Αώου, όπου είχε μονάσει ο Όσιος Παΐσιος επί τετραετίαν.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε πανηγυρικός πολυαρχιερετικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου και Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου, ο οποίος και καλωσόρισε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, τους επισήμους και τους πολυπληθείς προσκηνυτές και ανέλυσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων επί τη εορτή της μνήμης του Οσίου Παϊσίου.

Τού εσπερινού ακολούθησαν τα εγκαίνια Εκθέσεως Αγιογραφίας της Σχολής Αγιογραφίας του Δήμου Κονίτσης.

Την Κυριακή 12 Ιουλίου τελέστηκε Όρθρος και Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου και Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο παράδειγμα του Οσίου και κάλεσε τους Πιστούς να το μιμηθούν. Υπογράμμισε την μεγάλη αγάπη του Οσίου προς τον Θεό, αλλά και προς τον άνθρωπο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας διενεμήθη σε όλο το εκκλησίασμα ενθύμιο της πρώτης, μετά την αγιοκατάταξη του Οσίου, πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας επί τη μνήμη του. Ακολούθησε σύντομη δεξίωση στο Δημαρχειακό Μέγαρο και επίκαιρη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου αναφορικά με την μορφή του Οσίου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στο σύνδεσμο του Οσίου με την Κόνιτσα αλλά και σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Άγιο Παΐσιο οικουμενικό Άγιο.

Τέλος σημειώνουμε ότι ο Δήμος Κονίτσης παραχώρησε στην Ιερά Μητροπόλη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, έκταση για την ανέγερση Ιερού Ναού αφιερωμένου τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.

Τόσο τις λατρευτικές όσο και τις λοιπές εκδηλώσεις, πλαισίωσαν με ύμνους ο Εκκλησιαστικός Χορός «Βυζαντινοί Μελωδοί» από την Κατερίνη.

1307kon.jpg
1307kon1.jpg
1307kon2.jpg
1307kon3.jpg
1307kon4.jpg
1307kon5.jpg
1307kon6.jpg
1307kon7.jpg
1307kon8.jpg
1307kon9.jpg
1307kon10.jpg
1307kon11.jpg


Ετικέτες