Εγκαίνια στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Λαγκαδά ανήμερα της εορτής (ΦΩΤΟ)

Loading...


Συμφώνος με την προβλεπόμενη Εκκλησιαστική Τάξη και την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου της περιοχής του Ηρακλείου Λαγκαδά, την Κυριακή 18 του μηνός Ιανουαρίου 2015, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία, τιμά και εορτάζει την μνήμη των δύο μεγάλων Αγίων, Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Την παραμονή των Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, μετέφερε όπως ορίζει η Τάξις, στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό, τα Μαρτυρικά Λείψανα τα οποία και εναπέθεσε εις την Αγία Τράπεζα τοποθετώντας τα επί του Αγίου Δισκαρίου, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων η οποία περιέχει Μαρτυρικά τροπάρια εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχεία χοροστάτησε του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού των Εγκαινίων, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών.

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015, έλαβε χώρα η τελετή των Ιερών Εγκαινίων, η οποία και ακολούθησε την καθιερωμένη Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων πέριξ του Ιερού Ναού και την κατάθεσή τους εις την Αγία Τράπεζα για την καθιέρωσή της, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Προηγήθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, εις την οποία εψάλλει ο Αναστάσιμος Κανόνας του Βαρέως ήχου, ο Κανόνας των Εγκαινίων καθώς και ο Κανόνας των σήμερα τιμωμένων Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας και ακολούθησε μετά το πέρας αυτών η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο νεοεγκαινιασμένο Ιερό Ναό της περιοχής του Ηρακλείου, προεξάρχοντος του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου.

Μεταξύ του πολυάριθμου πλήθος Πιστών που παρέστησαν για να λάβουν μέρος και αυτοί με τον δικό τους προσευχιτικό τρόπο και να λάβουν την ευλογία των Εγκαινίων, ήταν η Βουλευτής των Αν. Ελλ. Κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος, μαθητές της πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, με τις Ελληνικές Σημαίες και τα διακριτικά του λάβαρα ανά χείρας.

Στην σύντομη ομιλία του προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σημασία των Εγκαινίων ενός Ναού, προτρέποντας όλους να πάρουν αφορμή από αυτό το γεγονός και να κάνουν μία επανεκκίνηση στην προσωπική τους ζωή, ώστε να έλθουν πιο κοντά στο τελικό σκοπό του ανθρώπου, που είναι σίγουρος δρόμος, που οδηγεί στην Σωτηρία και στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Αναφερόμενος στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή που ακούσθηκε και η οποία μας ομιλεί για την παραβολή της θεραπείας των δέκα λεπρών, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι και σήμερα μέσα στην αναλογία της συνθέσεως των προσωπικοτήτων και των προσώπων μίας κοινωνίας που ζούμε μόνο ένας τους δέκα, επιστρέφει για να ευχαριστήσει και να δοξάσει τον Κύριο, προς ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Πρέπει να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα χαρίσματα ή αρετές που έχουμε τα οφείλουμε στον Έναν και Αληθινό Θεό. Τίποτα δεν είναι δικό μας και τίποτα δεν δημιουργήσαμε εμείς. Όλα μας τα δίνει ο Θεός, με πρώτο την υγεία, την ζωή, την δυνατότητα να σκεφτόμαστε, να εργαζόμαστε και να έχει ο καθένας την δική του χαρισματική παρουσία μέσα στον κόσμο.
Θα πρέπει επιτέλους να νιώσουμε ότι η «λέπρα», που υπάρχει πάνω μας, όχι σαν ένα φυσικό σωματικό φαινόμενο, αλλά ως ένα πνευματικό φαινόμενο, είναι εξαιτίας της πτώσης των πνευματικών μας κυττάρων, εξαιτίας των οποίων χάσαμε το νόημα της Ευλογίας και της Χάριτος του Θεού λόγω της καθημερινότητας και των λάθος.

DSC_6606.JPG
DSC_6614.JPG
DSC_6621.JPG
DSC_6630.JPG
DSC_6662.JPG
DSC_6700.JPG
DSC_6712.JPG
DSC_6723.JPG
DSC_6735.JPG
DSC_6739.JPG
DSC_6779.JPGΕτικέτες