Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Πτώση έως 40% στα έσοδα της Εκκλησίας»

Loading...


Μεγάλη αποδεικνύεται η πτώση στα έσοδα της εκκλησίας την περίοδο της κρίσης, φθάνοντας μέχρι και το 40% όπως δήλωσε στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Τόνισε μάλιστα ότι την κατάσταση «σώζει» το ενοίκιο απ΄την έκταση στις Νηές και τις προσφορές των συμπολιτών.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που προέκυψε με τους λογαριασμούς της Μητρόπολης, υποστήριξε ότι είναι γραφειοκρατικό και έχει προκύψει εδώ και αρκετό καιρό. «Βρισκόμασταν σε μία συνεννόηση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Πρόκειται για πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν για πράγματα τα οποία δεν είχαμε την άμεση ευθύνη, στη συνέχεια υπήρχε η δυνατότητα να φιλοξενούμε σχολείο του δήμου σε δικά μας κτίρια, και βρέθηκε η λύση με τα ενοίκια να γίνεται συμψηφισμός των χρεών. Δεν προχώρησε δυστυχώς η διαδικασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή, και μάθαμε μόλις το Σεπτέμβριο ότι δεσμεύθηκαν κάποια χρήματα και τα μοναδικά που έχει η Μητρόπολη στην τράπεζα» υποστήριξε ο κ. Ιγνάτιος.

Όπως ανέφερε, «ο νέος δήμαρχος ήταν ενημερωμένος για την υπόθεση πριν καν αναλάβει τα καθήκοντα του, καθώς έπρεπε να συνεχίσουν να φιλοξενούνται σχολεία στους χώρους μας, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Υπήρξε δέσμευση για τακτοποίηση του ζητήματος. Ωστόσο υπήρξε η υπηρεσιακή εμπλοκή και ξεκίνησε η διαδικασία να πάμε σε μηνιαίες δόσεις, να μην δεσμευθούν όλα τα χρήματα της Μητρόπολης ώστε να αποπληρώνονται τα ποσά των προστίμων, μέσω του διακανονισμού».
Ο Μητροπολίτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει ποτέ επιπλέον χρήματα από το δήμο, ούτε και θα ζητούσε, αν δεν προέκυπταν τα πρόστιμα και οδηγηθεί η κατάσταση στον συμψηφισμό.

Με δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Για την περιουσία της η εκκλησία πληρώνει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ για όποια περιουσιακά στοιχεία αποδίδουν το ελάχιστ. Για όποια κάνει ιδία χρήση δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ, όπως για τους Ναούς ή τα παρεκκλήσια, δήλωσε ο Μητροπολίτης, αναφέροντας ότι κανονίστηκε η αποπληρωμή σε δόσεις.

Πτώση στα έσοδα

Παράλληλα, όπως τόνισε ο ίδιος, «πρέπει να είμαστε 30-40% κάτω στα έσοδα της εκκλησίας από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, μέχρι και σήμερα και κάθε φορά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.

«Όσο εμείς θα έχουμε αντοχή και θα αγωνιζόμαστε δε θα αφήσουμε κανέναν άνθρωπο απλήρωτο, δε θα αφήσουμε καμία δράση να αδρανήσει. Όσο και αν μειώνονται τα έσοδα, έρχονται οι άνθρωποι με την προσφορά τους και τον εθελοντισμό να καλύψουν το κενό.

Εκτός ΕΣΠΑ η Π. Ξενιά

Το δυσάρεστο για την Μητρόπολη όπως ανέφερε ο κ. Ιγνάτιος, είναι ότι «δεν εντάχθηκε το έργο της Παναγιάς Ξενιάς στο ΕΣΠΑ, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις υπήρχαν. Όμως δεν κάνουμε πίσω. Αν δεν μπορούν κάποιοι να αντιληφθούν τι σημαίνει για τον τόπο μας και τον εκκλησιαστικό τουρισμό, εμείς θα το κάνουμε, αποδεικνύοντας ότι η χρηστή δική μας διοίκηση μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά». Αναφορικά τέλος με την επένδυση στις Νηές, ο Μητροπολίτης υποστήριξε, ότι «το ευχάριστο είναι ότι οι επενδυτές παραμένουν και επιμένουν. Αυτό το ενοίκιο είναι που μας σώζει αυτή τη στιγμή. Ελπίζω κάποιοι να αναλάβουν ουσιαστικές ευθύνες».Ετικέτες