Βαθύτατη θλίψη για την εκδημία Θεόκλητου-Την Μ. Τετάρτη η εξόδιος Ακολουθία

Loading...


Ανακοίνωση για την εκδημία του Μητροπολίτου Ιωάννινων Θεόκλητου εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ μετά τον τοπικό Δήμο και οι υπόλοιποι φορείς της περιοχής εκφράζουν τα συλληπητήρια ΄τους.

Αναλυτικά:  

 

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων, κυρού Θεοκλήτου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε προς Κύριον σε ηλικία 84 ετών.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1958 και Πρεσβύτερος το 1960. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός Ιερέας από το 1961 μέχρι το 1968, από δε το 1968 ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων και δοκιμίων σε περιοδικά και εφημερίδες. Μητροπολίτης Ιωαννίνων χειροτονήθηκε το 1975.
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιωαννίνων, θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου και ώρα 15.00 προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Καχριμάνης: Δυσαναπλήρωτη η απώλεια Θεόκλητου

Μεγάλη και δυσαναπλήρωτη απώλεια χαρακτηρίζει την κοίμηση του Μητροπολίτου Ιωαννίνων Θεοκλήτου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.«Η εκδημία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου προκαλεί απέραντη θλίψη. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχασε έναν δυναμικό ιεράρχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, έχασε τον Ιεράρχη της, που, για τέσσερις δεκαετίες, έβαλε τη δική του σφραγίδα στα θρησκευτικά, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής. 
Η συνεισφορά του μακαριστού Θεόκλητου στην Ορθοδοξία θα κριθεί από το χρόνο και από τους εκκλησιαστικούς ταγούς. 
Από τη συνεργασία που είχαμε για πολλά χρόνια, εκείνο που τούτη την ώρα μπορώ να καταθέσω, είναι ότι ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα που υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις τους. 
Ο Θεόκλητος αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Εκκλησία της Ελλάδος, ιδιαίτερα όμως στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. 
Η σκέψη μας τον συνοδεύει. Θεοκλήτου, Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Αιωνία η μνήμη», αναφέρεται σε δήλωση του.
Επίσης, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Καχριμάνης υπογραμμίζει οτι ο μακαριστός «υπήρξε ένας Ιεράρχης εμπνευσμένος που με το κοινωνικό και πνευματικό του έργο λάμπρυνε τη Μητρόπολη μας και τίμησε τον τόπο μας. Η μνήμη του θα μείνει βαθιά χαραγμένη σε όλους όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε το μέγεθος της προσωπικότητάς του, την προοδευτική του σκέψη και να μοιραστούμε το διαρκές ενδιαφέρον του για ζητήματα της περιοχής! Θα αποτελεί για πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα, κατέχοντας ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων. Από σήμερα είμαστε φτωχότεροι. Αιωνία του η Μνήμη!».

Γ. Οικονόμου της ΠΣΕ για την απώλεια του Θεόκλητου 

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την κοίμηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου εξέδωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και ο Πρόεδρός της Γιώργος Οικονόμου. «Ως Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, εκφράζω την βαθειά μου θλίψη για την εις Κύριον εκδημία του Υπερτίμου και Εξάρχου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου, σεπτού Ιεράρχη και Εμπνευσμένου Ποιμενάρχη που επί 40 και πλέον χρόνια υπηρέτησε τον τόπο και τους συνανθρώπους του με απαράμιλη και θεόπνευστη αγάπη. Αιωνία του η μνήμη» αναφέρει.
  

Μεσίστιες οι σημαίες, πένθιμα οι καμπάνες
 
Στο πένθος για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου συμμετέχει η πόλη των Ιωαννίνων. Από την ώρα που έγινε γνωστό ότι εκοιμήθη, οι σημαίες στα δημόσια κτήριακυματίζουν μεσίστιες. Μεσίστια κυματίζει και η σημαία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπου συνεχίζουν να συρρέουν πιστοί, ενώ πένθιμα ηχούν οι καμπάνες.Ετικέτες