Τι περιμένει όσους δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους

Loading...


Το αδιαχώρητο επικράτησε σε τράπεζες και εφορίες με τους φορολογούμενους να σπεύδουν την τελευταία στιγμή να πληρώσουν φόρους και τέλη, να παραλάβουν τον κλειδάριθμο και να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους καθώς αδυνατούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014.

Τσουχτερές κυρώσεις περιμένουν όσους δεν εκπληρώσουν μέσα στις προθεσμίες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μπορούν ωστόσο να μετριάσουν αυτές τις κυρώσεις μέσω ειδικών ρυθμίσεων που προσφέρει η φορολογική νομοθεσία.

Μέσα στις επόμενες ώρες εκπνέουν οι προθεσμίες για μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα δοθεί κάποια παράταση.

Θα τις δούμε αναλυτικά μαζί με τις κυρώσεις που περιμένουν τους φορολογούμενους που δεν θα τις εκπληρώσουν.

1. Πληρωμή τέλους κυκλοφορίας οχήματος. Ο φορολογούμενος που δεν θα πληρώσει το τέλος κυκλοφορίας του οχήματός του θα διαπιστώσει ότι από το νέο έτος θα του έχει βεβαιωθεί το διπλάσιο τέλος. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ επιβατικό 1.300 κυβικών εκατοστών και δεν πληρώσει εμπρόθεσμα το τέλος κυκλοφορίας των 135 ευρώ που αναλογεί στο όχημά του θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 270 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο. Για οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού ο διπλασιασμός αυτός είναι πιο τσουχτερός καθώς και το τέλος είναι πολύ μεγαλύτερο (π.χ. στα οχήματα άνω των 4.000 κυβικών εκατοστών αναλογεί ετήσιο τέλος 1.320 ευρώ).

2. Φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος. Λήγει σήμερα η πληρωμή της τελευταίας δόσης του εκκαθαριστικού στο οποίο είναι βεβαιωμένοι οι παραπάνω φόροι. Οι φορολογούμενοι που δεν θα εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τη δόση θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσαύξηση ύψους 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για παράδειγμα, για οφειλή 1.000 ευρώ η μηνιαία προσαύξηση είναι 20 ευρώ. Μάλιστα, έστω και για μια ημέρα καθυστέρησης χρεώνεται ολόκληρος μήνας.

3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012, 2013. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει προσαύξηση 1% μηνιαίως.

Οι εφορίες θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό και το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή, τις πρώτες δύο, δηλαδή, ημέρες του νέου έτους, ενώ δεν έγινε ακόμα γνωστό το αν και σε ποιες περιπτώσεις θα δοθεί παράταση.

Ειδικά για τα τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα εσόδων Χ. Θεοχάρη, η εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα δεν δικαιολογεί παράταση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει στη χορήγηση παράτασης για τους κλειδαρίθμους, καθώς η μη έγκαιρη προμήθεια του κλειδαρίθμου δεν οδηγεί στην επιβολή προστίμων.Αναμένονται βεβαίως περαιτέρω διευκρινίσεις και επίσημες ανακοινώσεις.tilegrafima.gr