Προσεύχονται να μην αρρωστήσουν στην Τζια! Με΄έναν γιατρό 3000 κάτοικοι!

Loading...


Χωρίς παιδίατρο 800 παιδιά του νησιού

Του Μανώλη Κείου

Στο έλεος του Θεού έχουν εγκαταλειφτεί οι κάτοικοι σ ένα ακόμα νησί μας, την Κέα. Τι κι αν απέχει λιγότερο από μια ώρα από το Λαύριο;

Η κρατική εγκατάλειψη είναι ολοφάνερη και πλέον άκρως επικίνδυνη για τους νησιώτες. Τόσο κοντά στα κέντρα αποφάσεων, αλλά τελικά τόσο μακριά από την κρατική μέριμνα οι άτυχοι Τζιώτες! 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του για την τραγική κατάσταση της Κέας όπου ένας γενικός γιατρός καλείται να καλύψει τις ανάγκες όλων των κατοίκων του νησιών .Ενώ περισσότερα από 800 παιδιά έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο. Σημειωτέον ότι στο νησί υπάρχουν και αρκετά νεογνά τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Όπως κατήγγειλαν στον ΙΣΑ οι κάτοικοι της Κέας ,στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κέας υπηρετεί μόνο ένας Γενικός γιατρός που καλείται να καλύψει τις ανάγκες 3.000 κατοίκων .Μάλιστα τα Σαββατοκύριακα άλλα 1000 άτομα επισκέπτονται το νησί. Ενώ την τουριστική περίοδο το νησί βουλιάζει με πάνω από 10.000 κατοίκους! 

Πρόσφατα παραιτήθηκαν και οι δύο αγροτικοί γιατροί του ιατρείου ενώ η μοναδική νοσηλεύτρια απουσιάζει λόγω άδειας εγκυμοσύνης.

Ακόμη ο μοναδικός παιδίατρος του νησιού παραιτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου ,με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο τα 800 παιδιά του νησιού. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των παιδιών πολλαπλασιάζεται κατά την περίοδο του Πάσχα και των θερινών διακοπών.
Παράλληλα το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ούτε μια απλή εξέταση ούρων ,λόγω των ελλείψεων σε βασικά υλικά .
«Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση », δηλώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και προσθέτει:
«Αν δεν επανδρωθεί το νησί με γιατρό από τους ιθύνοντες, τότε οφείλουμε να στηρίξουμε εμείς, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,την υγεία του νησιού με εθελοντές γιατρούς. Δε θα επιστρέψουμε η ολιγωρία κάποιων να κοστίσει ανθρώπινες ζωές »

Απαιτείται ΑΜΕΣΑ εθνικός σχεδιασμός ανασυγκρότησης της Υγείας, για τα παραμεθόρια νησιά με στόχο την ισότιμη προσβασιμότητα στο στοιχειώδες αγαθό της Υγείας .
Ζητούμε να δοθεί προτεραιότητα στην επάνδρωση όλων τω νησιών με εξειδικευμένους γιατρούς με ειδικά συστήματα εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση της επείγουσας ιατρικής και της τηλεϊατρικής, με μόνιμη μοριοδότηση στις θέσεις εργασίας της άγονης γραμμής, με αμεσότητα στην πρόσβαση των νομαρχιακών νοσοκομείων των νησιών, με δημιουργία και άρτια στελέχωση ειδικών μονάδων αυξημένης φροντίδας στα Πολυδύναμα Ιατρεία των μικρών νησιών, με ολοκληρωμένα συστήματα μονάδων εντατικής νοσηλείας στα Νοσοκομεία των μεγαλύτερων νησιών»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών:
· καλεί το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει τις υγειονομικές υπηρεσίες της Κέας και να φροντίσει για την επείγουσα κάλυψη της οργανικής θέσης του παιδιάτρου
·  απαιτεί να δοθεί εδώ και τώρα λύση στην επείγουσα κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για της ζωή των κατοίκων των νησιών μας.
·  δηλώνει ότι η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες μας αποτελεί  ντροπή και συνιστά μεγάλο εθνικό κίνδυνο .tilegrafima.gr