Οικονομικό κραχ: Συντάξεις «τέλος» το 2016!

Loading...


Ασφαλιστικό κραχ το 2016 προβλέπει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που περιγράφει τις επιπτώσεις της πολυετούς ύφεσης σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού.

Ετσι, επιβεβαιώνονται τα εφιαλτικά σενάρια για συντάξεις των 300 ευρώ σε όλους στις οποίες θα προστίθενται κάτι «ψιλά» ανάλογα με τις εισφορές καθενός.

Το γεγονός ότι δεν γίνεται τώρα κάποια παρέμβαση τώρα δεν σημαίνει κάτι για τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά απλώς διάθεση αποφυγής του πολιτικού κόστους σε μια περίοδο, ατύπως, προεκλογική.

«Ξεμένει» από… έσοδα το Ασφαλιστικό το 2016. Το «σήμα κινδύνου» εκπέμπει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τις «επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό την περίοδο 2013-2050» που έγινε για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και, συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις από την ύφεση, την υψηλή ανεργία και την εισφοροδιαφυγή, θέτει επιτακτικά θέμα αναζήτησης νέων πόρων προκειμένου να αποφευχθεί ένα «κραχ» στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη (η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου) τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και την κρατική επιχορήγηση δεν θα επαρκούν από το 2016 για να καλύψουν τις υποχρεώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων στους συνταξιούχους.

Για το συγκεκριμένο έτος, και παρά τις αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης και τις μόνιμες περικοπές που έχουν επιβληθεί (συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του ΕΚΑΣ, από 1/1/2014, για τους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας κάτω των 65 ετών), θα χρειάζονται επιπλέον έσοδα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (περί τα 800 εκατ. ευρώ) προβλέπει η μελέτη «φωτογραφίζοντας» την ανεργία και την ύφεση, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, ως «αρνητικούς πολλαπλασιαστές» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι απώλειες εσόδων από την ανεργία, την ύφεση και την εισφοροδιαφυγή αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.