Εισαγγελική έρευνα για πραξικοπηματική έκκληση εφέδρων

Loading...


Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έλαβε εντολή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διενεργήσει την έρευνα για την υπόθεση ανάρτησης ομάδας αποστράτων (έφεδροι Ειδικών Δυνάμεων) που καλούσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών, Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση.


Τι αφορούσε η ανάρτηση

Πρόκειται για την ανάρτηση σε ιστολόγιο ενός κειμένου που φέρεται να το υπογράφει η «Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ.)» και με το οποίο ζητούν «την άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης και την σύμπραξη λαού – στρατού».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο διαδίκτυο η Κ.Ε.Ε.Δ. ζητά την «άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης λόγω αδυναμίας να προσφέρει στον λαό τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα σε εργασία (άρθρο 22), υγεία, παιδεία, Δικαιοσύνη, ασφάλεια» και την «συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από προσωπικότητες εγνωσμένης αξίας εκτός πολιτικής σκηνής και συμβούλους από την Ακαδημία Αθηνών».

Η επίμαχη ανάρτηση καλεί σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 28 Σεπτεμβρίου και κάνοντας λόγο για «εθνική μειοδοσία» -επικαλούνται το άρθρο 120 του Συντάγματος- καλεί «όλους όσους νιώθουν Έλληνες» να συμμετάσχουν για την «αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας».

Επίσης, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί «σε κατάλληλο χρόνο για την διευκόλυνση των εξελίξεων που επιθυμεί ο Ελληνικός λαός».

Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να παρέμβουν για το περιεχόμενο της ανάρτησης και το αντικείμενο της έρευνας θα είναι: Ο συντάκτης του κειμένου, το εάν προσβάλλεται το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα και για τυχόν κινήσεις εφέδρων.

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στον Άρειο Πάγο.

Οι εισαγγελείς εξέτασαν επίσης δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στο οποίο γινόταν αναφορά για «στοιχεία» του Ελληνικού Στρατού που εκπαιδεύουν ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής, ενώ 3.000 μέλη της παραστρατιωτικού σχεδιασμού φέρονται να δέχονται εκπαίδευση για μάχη από στρατιωτικούς.

alt

Απάντηση της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων

Σε ανακοίνωσή της η Κ.Ε.Ε.Δ. αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με την αποσπασματική ή συνθετική επιλογή φράσεων από τη διακήρυξη και την αυθαίρετη ερμηνεία της προσπάθησαν να μας χαρακτηρίσουν, ως εν δυνάμει πραξικοπηματίες.
Δεν γνωρίζουμε διεθνώς να προαναγγέλλονται πραξικοπήματα, νομικά δε ο αντίστοιχος χαρακτηρισμός στερείται σοβαρότητας».

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Εφέδρων

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνει πως «βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, στη δυσάρεστη θέση να διαχωρίσει τη θέση και τον ρόλο της, καθώς και των Σωματείων που την απαρτίζουν, από ενέργειες «Εφέδρων» που δεν συνάδουν ούτε με τον ηθικό κώδικα των Εθελοντών Εφέδρων, ούτε με τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και των οικείων νόμων περί Εφεδρείας των Ενόπλων Δυνάμεων».

* Από τη σελίδα τους στο Facebook, οι απόστρατοι καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, νωρίς το απόγευμα του προσεχούς Σαββάτου, με στόχο, όπως λένε, «την αποκατάσταση της Εθνικής μας κυριαρχίας».

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Πονοκέφαλος ξέσπασε στο Μαξίμου μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου κειμένου, ενώ αμέσως ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.

Από το περιβάλλον του Μαξίμου το μήνυμα που έβγαινε είναι ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένη στη Δημοκρατία μας».

Η κυβέρνηση πάντως προβληματίζεται, καθώς η ανάρτηση ήρθε εν μέσω αποκαλύψεων για τη Χ.Α., κυρίως από την εισαγγελική έρευνα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, απόστρατοι και έφεδροι εκπαιδεύουν μέλη της Χρυσής Αυγής.