Η εικόνα της Παναγίας του Μπογκολιούμπσκιυ

Loading...


Το προσωνύμιο της ιερής εικόνος της Θεοτόκου, Παναγία του Μπογκολιούμπσκϊυ, οφείλεται στο όνομα του πρίγκιπος Ανδρέου Μπογκολιούμπσκϊυ (†4 Ἰουλίου), ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία  να αγιογραφηθεί η Θεοτόκος, σε ανάμνηση της παρουσίας της Θεομήτορος σ’ αυτόν κατά το 12ο αιώνα μ.Χ.

Κατά την παράδοση όταν ο πρίγκηπας μετακινήθηκε από το Βίσγκοροντ στο Σουζντάλ το 1155. Μαζί του είχε πάρει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από το μοναστήρι  Mezhyhirya και μπροστά στην οποία διάβαζε κάθε μέρα προσευχές.

Μια μέρα και ενώ βρισκόνταν σε απόσταση 11 βερστίων από την πόλη του Βλαντιμίρ, κοντά στον ποταμό Κλιάζμα, τα άλογα που κουβαλούσαν την εικόνα σταμάτησαν και δεν προχωρούσαν.

alt

Ο πρίγκηπας πήγε στην σκηνή του να προσευχηθεί και είδε σε όραμα την Παναγία,η οποία κρατούσε στο δεξί χέρι ένα ειλητάριο. Τον πρόσταξε ν’αφησει την εικόνα στην πόλη του Βλαντιμίρ και να χτίσει ένα μοναστήρι στον τόπο του οράματος

Ο Άγιος Ανδρέας ανήγειρε προς τιμήν της Θεοτόκου ναό και τη μονή των Γενεθλίων της Θεοτόκου. Κοντά στο μοναστήρι εδημιουργήθηκε ένα χωριό, το οποίο ο Άγιος Ανδρέας ο πρίγκιψ ονόμασε Μπογκολιούμπσκιυ (= αγαπημένο από τον Θεό).

alt

Η εικόνα παριστά τη Θεομήτορα ολόσωμη, με ειλητάριο στο χέρι, να απευθύνεται, σε στάση μεσιτείας προς τον Κύριο, ο οποίος ευλογεί διά της δεξιάς χειρός.

Το πρωτότυπο βρίσκεται σήμερα στην Μονη Κνιαντζινιν του Βλαντιμίρ και τιμάται στις 18 Ιουνίου.