Νέα διπλή πρόκληση από την Τουρκία

Loading...


Εις διπλούν και μάλιστα με χαρακτηριστική προκλητικότητα απάντησε η Τουρκία πριν λίγη ώρα.

Αρχικά, εκδόθηκε ανακοίνωση όπου τονίζεται πως η επιχείρησή της «Ασπίδα της Μεσογείου» διεξάγεται εντός Κυπριακής ΑΟΖ κι έπειτα από τον υπουργό Ε.Ε.

Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση τους που δημοσιεύεται στο επίσημο ιστολόγιό τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως διεξάγουν εθνική στρατιωτική επιχείρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς να την αναφέρουν βέβαια ως τέτοια.

Αυτό γιατί οι μέχρι τώρα κινήσεις των τουρκικών σκαφών αφορούσαν την υποτιθέμενη προστασία του Barbaros τώρα όμως αποδεικνύεται πως πρόκειται για μια γενικευμένη τουρκική επιχείρηση η οποία δεν έχει ως άκοπό την προστασία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους αλλά και την παρακολούθηση, επιτήριση και κανείς δεν γνωρίζει τι άλλο των εργασιών από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 της κυπριακής Δημοκρατίας στο Οικόπεδο Ονασαγόρας.

Παρακολούθηση δηλαδή εργασιών εξόρυξης σε ένα ανεξάρτητο κράτος εντός της δικής του ΑΟΖ εντός των πλαισίων μιας εθνικής τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης. Πρόκειται αναμφισβήτητα για τη μεγαλύτερη επιθετική ενέργεια που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία στην Κύπρο μετά το 1974.

Όπως αναφέρεται το τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Bartın (F-504), κλάσης Α 69 παρακολουθεί τις εργασίες του γεωτρύπανου SAIPEM 10000 στο Οικόπεδο Ονασαγόρας στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ασπίδα Μεσογείου» (Akdeniz Kalkanı) από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων (εννέα χιλιομέτρων).

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πολεμικό πλοίο TCG Gelibolu (F-493) ασκεί καθήκοντα προστασίας και επίβλεψης του ερευνητικού πλοίου της τουρκικής ανώνυμης εταιρείας (TPAO) Barbaros το οποίο παράνομα διεξάγει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι με τέσσερα πολεμικά σκάφη τα Gelibolu (F-493), Bartın (F-504),TCG Giresun (F 491) και Bafrα (F-505) έχουν καταλάβει την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς από πλευράς Ελλάδας, αφού οι δυνατότητες της Κύπρου είναι μηδαμινές (με ευθύνη της ίδιας βέβαια) να έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.

«Δε θα επιτρέψουμε στην Κύπρο να βάλει κανένα εμπόδιο στην ένταξή μας στην ΕΕ»

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει υπό την κυριαρχία της την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ, προσθέτοντας ότι αναμένουν από την ΕΕ να απορρίψει το αίτημα της Κύπρου για μη άνοιγμα των κεφαλαίων της Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός ΕΕ κλήθηκε να σχολιάσεις τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, για παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
«Η δήλωση θα πρέπει να συζητηθεί εντός της ΕΕ και με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αξιολογηθεί. Εμείς ως Τουρκία δεν θα επιτρέψουμε στην «νότια Κύπρο» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατίας) να θέσει υπό την κυριαρχία της με τέτοιους είδους ξαφνικές κινήσεις την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», είπε.
Ο Βολκάν Μποζκίρ υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει αυτό που της αναλογεί.
«Το αίτημα της ε/κ πλευράς να μην ανοίξουν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ αναμένουμε να απορριφθεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την ενταξιακή πορεία. Θα συνεχιστεί η διαδικασία σαν να έχουν ανοίξει τα κεφάλαια. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γι αυτό. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ανοίξουμε και θα κλείσουμε όλα τα κεφάλαια», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ετσι, απάντησε στα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση για μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας.Ετικέτες