Τελετή καθαγιασμού Αγίας Τραπέζης στη Λέρο(video)

Loading...


Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Λέρου και Καλύμνου κ. Παϊσιος, ετέλεσε την τελετή πλύσης της καινής πλακός της Αγίας Τραπέζης του Ι.Ναού Αγίου Παντελεήμονος Πλατάνου.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Λέρου, παρεκκλήσιον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» Λέρου, λόγω του χρόνου υπέστη φθορές εξωτερικώς και εσωτερικώς, με αποτέλεσμα να γίνουν διάφορες οικοδομικές εργασίες συντηρήσεως του Ναού και αναστήλωσης του κωδωνοστασίου, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες ο λαός προσέφερε τον οβολό του για το θεάρεστο αυτό έργο.
Το εσπέρας του Σαββάτου ο Μητροπολίτης εχοροστάτησε στον Εσπερινό και ομίλησε καταλλήλως, συγχαίροντας τον προϊστάμενο του Ι.Μητροπολιτικού Ναού και ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Στέφανο Κατέ, την υπ’ αυτού εκκλησιαστική επιτροπή και τις κυρίες που επιμελούνται τα του Ναού του Αγ.Παντελήμονος, για την μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο και να έχουμε την μεγάλη χαρά και ευλογία να καθηγιάζεται η καινή πλάκα της Αγίας Τραπέζης, η οποία ετέθη στην ήδη υπάρχουσα, αλλά μικροτέρων διαστάσεων.

Τον Εσπερινό παρηκολούθησε πυκνό εκκλησίασμα.

Το πρωί της Κυριακής, ο Μητροπολίτης, μετά τον Όρθρο και προ της Θείας Λειτουργίας, ετέλεσε την τελετή στης πλύσεως της νέας πλακός, την αμφίεση δια νέου κατασαρκίου και των άλλων αμφίων της Αγίας Τραπέζης, ως και τον καθαγιασμό αντιμηνσίου και την ευλογία δια χρίσεως Αγίου Μύρου, των νέων ιερών σκευών της Αγίας Προθέσεως.

Κατά την τάξιν ο Μητροπολίτης εξηγούσε στο εκκλησίασμα την όλη τελετή και στο τέλος αφού άναψε την καινή κανδύλα επί της Αγίας Τραπέζης, έθεσε το «ευλογημένη» και άρχισε η Θεία Λειτουργία, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος.

Στό τέλος ο Μητροπολίτης μας διένειμε στους πιστούς το αντίδωρο και αγιάσματα της τελετής της πλύσεως, κατά την τάξιν. Και πάλιν συνεχάρη τους συντελεστές της επισκευής του Ι.Ναού, ευχαρίστησε τους χορούς των ιεραψαλτών, οι οποίοι με βυζαντινό ύφος έψαλλαν τον Όρθρο και την Θ.Λειτουργία ως και τους ψαλμούς της τελετής της πλύσεως, συνεχάρη τον αγιογράφο κ.Α.Αγγελίδη, ο οποίος με την αρίστη εικονογράφηση του Παντοκράτορος εις τον τρούλο, έδωσε την συνέχεια της αγιογραφήσεως του Ναού και τέλος ανεφέρθη στο μήνυμα της Α.Θ.Παναγιότητος περί «σεβασμού της θρησκευτικής διαφορετικότητος των λαών και την κατάπαυσιν της βίας».

Οι επιστάτριες του Ναού του Αγίου Παντελεήμονος κα Στέλλα και Θεολογία Μεραμπελιώτη, παρέθεσαν στον Μητροπολίτη, τους ιερείς, τους ψάλτες και το εκκλησίασμα, τόσο μετά τον εσπερινό όσο και μετά την Θ.Λειτουργία, άφθονα παραδοσιακά εδέσματα και τον ωραίο λέρικο καφέ.

           
{youtube}OIVqzFfCWAc{/youtube}

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr