Πρόγραμμα πνευματικής περισυλλογής για τους φοιτητές του ΑΤΕΙ Αιγίου στα Καλάβρυτα

Loading...


Το Σάββατο  και την Κυριακή 1 και 2.12.2012 πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό και Διακονικό Κέντρο (Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) στα Καλάβρυτα, το πρόγραμμα πνευματικής περισυλλογής, στο οποίο μετείχαν 12 φοιτητές από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αιγίου.

Την ευθύνη της οργανώσεως είχαν ο Αιδεσιμολογιώτατος  Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων και ο Θεολόγος κ. Βασίλειος Ζήσιμος, Διευθυντής του Κ.Ε.ΔΙ.Κ.

Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται  σε  μια ιδέα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αμβροσίου, στην αγωνιώδη προσπάθειά του πνευματικής προσέγγισης  του ανθρώπου με σύγχρονους τρόπους, ενώ απευθύνεται σε άτομα του ίδιου ενδιαφέροντος, ώστε να υπάρχουν κοινά στοιχεία.

Στα πλαίσια αυτά ο π. Κωνσταντίνος ανέπτυξε το θέμα  «Το ψεύδος της θρησκείας και η Αλήθεια της Εκκλησίας». Με απλά και κατανοητά λόγια και παραδείγματα από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη υπογράμμισε την διάκριση μεταξύ θρησκείας και Εκκλησίας.

Θρησκεία είπε είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να προσεγγίσει το θείο, ενώ στην Εκκλησία ο ίδιος ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο και επικοινωνεί μαζί του. Τούτο περίτρανα φαίνεται στην ευχαριστιακή σύναξη που πραγματοποιείται στην Θεία Λειτουργία, όπου οι πιστοί καλούνται από τον Χριστό  να κοινωνήσουν του σώματος και αίματός Του και ταυτόχρονα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Πρόκειται για μία αγαπητική εν Χριστώ συνάντηση, την οποία εκφράζει η κλήση του ιερέα «Αγαπήσωμεν αλλήλους ίνα εν ομονοίᾳ ομολογήσωμεν». Αναφέρθηκε στα βιώματα της αρχαίας Εκκλησίας  με τα δείπνα της αγάπης μεταξύ των χριστιανών και υπογράμμισε ότι η εντολή της αγάπης  που έδωσε ο Χριστός γκρέμισε όλα τα κοσμοείδωλα και τις επιταγές της στείρας και μυωπικής θρησκευτικότητας  και υπερέβη τα όρια και τα τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους και τους εντάσσουν σε επίπλαστες κατηγορίες.  Μόνο η εκκλησιοποίηση της θρησκευτικότητας μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή του ανθρώπου και να τον φέρει σε συνάντηση και επικοινωνία με τον συνάνθρωπο και επομένως με τον Χριστό.

Μετά το τέλος της εισηγήσεως ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους φοιτητές  μας οι οποίοι εξέφρασαν τις απορίες και τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού οι φοιτητές φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν στις δομές του Κ.Ε.ΔΙ.Κ.,  επισκέφθηκαν τις ιστορικές Ιερές Μονές του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας, εκκλησιάστηκαν το πρωί της Κυριακής στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Καλαβρύτων, όπου είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την ιστορία της  μαρτυρικής πόλεως των Καλαβρύτων  από τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπίρμπα, και τέλος περιηγήθηκαν την όμορφη πόλη με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα κτίριά της.