Ποιός είναι ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Αρχιμ. Παντελεήμων Μουτάφης

Loading...


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων Μουτάφης (κατά κόσμον Σταύρος) γεννήθηκε στην Καβάλα, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1994, Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1996 και την ίδια χρονιά διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Το 2006 ολοκλήρωσε τον κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τίτλο ειδικεύσεως στη Δογματική Θεολογία με την υποστήριξη της εργασίας: «Οι περί Εικόνων αντιλήψεις του Ευστρατίου Νικαίας», η οποία δημοσιεύθηκε το 2007. Πραγματοποιεί επί σειρά ετών ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς και διετέλεσε υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Αρθρογραφεί στον έντυπο και περιοδικό Τύπο με σειρές άρθρων θεολογικού, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Συνέγραψε το κεφάλαιο περί των Μονών της Ξάνθης στο συλλογικό τόμο «Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης», τον οποίο δημοσίευσε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης. Συνέγραψε επίσης το μέρος για τις Μονές της περιοχής στο συλλογικό τόμο για την Ξάνθη που εκδίδει ο Δήμος Ξάνθης.

Η  Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. εξέλεξε, λοιπόν, για νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, Αρχιμ. Παντελεήμονα  Μουτάφη με 29 ψήφους.
-Ο Αρχιμανδρίτης Αρχιμ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος έλαβε 25 ψήφους.
-Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος έλαβε 23 ψήφους.
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου θά τελεσθεί τήν Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013  στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου τοῦ Αρεοπαγίτου Αθηνών.

H σχετική  ανακοίνωση της Μητρόπολης Ξάνθης έχει ως εξής:

Γνωστοποιείται εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου ε.ε. της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η εκλογή νέου Μητροπολίτου της χηρεούσης Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής. Νέος Μητροπολίτης εξελέγη ο Πρωτο-σύγκελλος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Παντελεήμων Μουτάφης.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων έδωσε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το μικρό και το μεγάλο μήνυμα.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου θα τελεσθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 εις τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.