Ο Ιερώνυμος και η πολιτική σημασία του ουκρανικού

Loading...


Ο , αξιοποιώντας τη δυνατότητα που του δίνει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, αποφάσισε να παρατείνει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για μία ημέρα –άρα, τυπικά, να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας– ώστε να συζητηθεί κατ’ αποκλειστικότητα το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της .

Μάλιστα, εισηγητής επί του θέματος θα είναι ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος. Εκκλησιαστικοί παράγοντες, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», εστίασαν στην πολιτική σημασία της κίνησης Ιερωνύμου που αποφάσισε κατά πρώτον να συζητηθεί το θέμα αποκλειστικά σε έκτακτη σύνοδο και ως αποκλειστικό και κατά δεύτερον να είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εισηγητής. Και αυτό διότι πολύ σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο· ενδεικτικά, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας εισηγητής είχε οριστεί μητροπολίτης, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Διαβάστε εδώ:  Η δεύτερη μέρα στην Ιεραρχία

Με την απόφαση αυτή ο κ. Ιερώνυμος θέλει να στείλει προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα υπέρ της αποδοχής του αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ελληνική Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου).

Τελικά, οι Επιτροπές στο κοινό πόρισμά τους εισηγούνται την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας.tilegrafima.gr