Κύπρος: Εκδήλωση τιμής στην Ιερατική Σχολή (ΦΩΤΟ)

Loading...


: Την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019, με την προσέλευση Ιεραρχών, πολλών κληρικών και λαϊκών πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας». Η τελετή έλαβε χώρα στη δυτική είσοδο, στα προπύλαια της Σχολής.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της , με την άφιξη της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, των Μητροπολιτών πρώην Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου της Εκκλησίας Κύπρου, του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Μητροπ. Βόστρων κ. Τιμοθέου, του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, του Αρχιγραμμ. της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλη και πολλών κληρικών, ξεκίνησε η τελετή με Δέηση, από το Διευθυντή της Σχολής, Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου.

Αμέσως μετά, ο π. Βενέδικτος, στην ομιλία του, καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όλα τα μέλη της Σχολικής Εφορίας, τους κληρικούς, το διδακτικό προσωπικό και τους συγγενείς των Ιεροσπουδαστών.

Ο Διευθυντής της Σχολής, στη γλαφυρή ομιλία του ανέλυσε το επιτελούμενο έργο και το διδακτικό πρόγραμμα της Σχολής, ευχαρίστησε την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, η οποία υπήρξε ο ιδρυτής της Σχολής το έτος 1949 και αδιάλειπτος οικονομικός αρωγός μέχρι σήμερα και βέβαια τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο, ιδίᾳ τον Πρόεδρο της Εφορείας Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Στον χαιρετισμό του, ανέλυσε με βάση την πατερική παράδοση την σπουδαιότητα του παύλειου λογίου «ἐκτρέφετε τὰ τέκνα ὑμῶν ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου». Απευθυνόμενος προς τους ιεροσπουδαστές που αποφοιτούσαν τόνισε να μη γίνουν επιλήσμονες των δωρεών που έχουν λάβει κατά την φοίτησή τους στην ιερατική σχολή και να εγκαρτερούν εν υπομονή καθόλη τη διάρκεια της μελλοντικής ιερατικής τους πορείας.

Στη συνέχεια, εκ μέρους των τελειοφοίτων αντιφώνησε ο ιεροσπουδαστής Γεώργιος Τζαφέρης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ιεραρχία και τους καθηγητές της Σχολής, επισήμανε ότι αποτελεί ατομική εκούσια επιλογή του καθενός ιεροσπουδαστή να διακονεί τον Χριστό, γεγονός που επιφορτίζει τον καθένα με μεγάλη ευθύνη.

Αμέσως μετά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, , ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε λόγια πατρικής αγάπης προς όλους τους παρευρισκομένους, κληρικούς και λαϊκούς. Τόνισε την σπουδαιότητα του ιερατικού λειτουργήματος και έδωσε έμφαση στον τρόπο καταρτισμού των σύγχρονων κληρικών της Εκκλησίας Κύπρου. Ακολούθησε η επίδοση πτυχίων στους αποφοιτήσαντες και αριστείων στους αριστεύσαντες, από τον Μακαριώτατο και τον Μητροπολίτη Ταμασού αντίστοιχα.

Ακολούθησε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ιερατικής Σχολής Κύπρου από τον Δρα Κωστή Κοκκινόφτα, από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα.

Στη σημερινή εκδήλωση, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 ετών από της Ιδρύσεως της Σχολής, τιμήθηκαν όλοι όσοι διετέλεσαν Διευθυντές, Έφοροι ή καθηγητές της Σχολής και ευρίσκονται εν ζωή. Ανάμεσα σ’ αυτούς οι Μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, οι Αρχιμανδρίτες Αλέξιος και Αδαμάντιος Κυκκώτες, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Αντώνιος Καλογήρου, Μιχαήλ Πηγασίου, Μιχαήλ Ευθυμίου και Παναγιώτης Κώστα και οι λαϊκοί Νίκος Νικολαΐδης, Γεώργιος Κάκκουρας, Μιχάλης Λοϊζίδης, Ιωάννης Γιάγκου και πολλοί άλλοι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ύμνους και παραδοσιακά άσματα από τον λιγυρόφθογγο ιεροψαλτικό χορό της Σχολής υπό την διεύθυνση του αιδεσιμολ. Πρωτοπ. Δημητρίου Δημοσθένους.

Τέλος ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρουtilegrafima.gr