“Καρφιά” του Αρχιεπισκόπου για ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσή Αυγή

Loading...


Τρίτη πολιτική παρέμβαση Ιερώνυμου σε μια εβδομάδα

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Αυξάνονται και πληθύνονται και κατακυριεύουν την επικαιρότητα οι αμιγώς πολιτικές παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου.

Χθες από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε προκειμένου να αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του τοπικού Πανεπιστημίου ο κ. Ιερώνυμος έστειλε σαφέστατα μηνύματα αυτή τη φορά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Χρυσή Αυγή.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, σε μια αποστροφή του λόγου του διευκρίνισε πως για την Εκκλησία το να διακονεί και να βοηθάει αδιάκοπα και παντοιοτρόπως τους αναξιοπαθείς δεν είναι μορφή ακτιβισμού ούτε ηθικό καθήκον, αλλά φυσική έκφραση του τρόπου που υπάρχει αυτή.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η φράση του σχετικά με την…επαναστατική φύση του Χριστιανισμού. ” Ο χριστιανισμός είναι επαναστατικός και όσον αφορά στον άνθρωπο και όσον αφορά στις κοινωνικές σχέσεις” είπε ο κ. Ιερώνυμος. Ολές οι παραπάνω αναφορές είναι προφανές πως είχαν αποδέκτη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό επειδή επανειλλημένως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει εδώ και καιρό να ταυτίσει τη στάση και τις θέσεις του με αυτές της Εκκλησίας. Ο διαχωρισμός όμως που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος μάλλον του χαλάει τα σχέδια….

Τα λεγόμενα του κ. Ιερώνυμου είχαν όμως αποδέκτη και το κόμμα της Χρυσής Αυγής. “Για την Εκκλησία, δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον πατρίκιο και τον βάρβαρο, τον πολίτη και τον δούλο, τον κλητό ή τον προσήλυτο» είπε με νόημα και συμπλήρωσε σε μια τοποθέτηση με σαφή προσανατολισμό: “Για την Εκκλησία όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και οι πιστοί προτρέπονται να ασκούν την ελεημοσύνη προς τους ενδεείς, τους ξένους και τα ορφανά και να αναπτύσσουν το αίσθημα της κοινωνικής και φυλετικής ισότητας και δικαιοσύνης “

Η χθεσινή ήταν η τρίτη πολιτικού περιεχομένου παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Είχαν προηγηθεί η έντονη αντίδραση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και η φράση του από το Χαλάνδρι “Πρώτα η Ελλάδα και μετά το κόμμα”.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τη συμφωνία για νέα επαφή με πιο…καυτή ατζέντα.

Το ερώτημα είναι αν μέχρι τότε ο Αρχιεπίσκοπος είναι διατεθιμένος να συνεχίζει σε αυτό το μοτίβο ή αν θα ρίξει και πάλι τους τόνους…