Ιερώνυμος στην Ι.Μ. Φανερωμένης: Η δύναμή μας είναι η Παναγία (φωτο)

Loading...


Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε χθες το απόγευμα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδος. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ, Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος και Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης Λευκάδος αναφέρθηκε στις ιστορικές περιπέτειες του νησιού και στη βοήθεια της Παναγίας να ξεπεράσουν οι κάτοικοι τις δυσκολίες, ενώ τόνισε πως είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά να παραβρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό έργο του π. Νικηφόρου, καθηγούμενου της Ιεράς Μονής.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη μιλώντας για το σημαντικό ποιμαντικό του έργο.

«Σε μια εποχή δύσκολη, που αναρωτιόμαστε πότε θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, βλέπω πόσο πολλοί άνθρωποι έρχονται στα Ιερά Προσκυνήματα και διακρίνω πως τους φέρνει η αγάπη της Παναγίας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε «πολλές φορές ξεχνούμε την Παναγία και την περιφρονούμε, αλλά έρχεται η στιγμή που τη ζητάμε σαν μάνα, σαν αγωνίστρια, για να μας παρηγορήσει. Η Παναγία αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, για να απαλύνει τα προβλήματά του από τις περιπέτειες της ζωής».

Αναφέρθηκε, επίσης, στα προσωνύμια που δίδονται στην Παναγία, αλλά και στους ύμνους που έχουν γραφτεί.

Επισήμανε, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος πως «πολλοί δικαιολογημένα λένε στις μέρες μας πως έχουμε πολλές δυσκολίες, αλλά ξεχνάμε ότι η δύναμή μας είναι η Παναγία. Όπως έχει κάνει τόσα θαύματα, έτσι και τώρα θα μας ευεργετήσει όλους και τον καθένα ξεχωριστά».

Η ‎Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού και αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι.

Τον 5ο αιώνα μ.Χ οι Λευκαδίτες παραγγέλνουν την εικόνα της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη. Στον σεβάσμιο Ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο. Μετά από προσευχή και νηστεία η εικόνα φανερώθηκε στον Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο. Η εικόνα βρέθηκε σχεδιασμένη, «αχειροποίητος» πάνω στο ξύλο και αυτός έβαλε μόνο τα χρώματα. Γι΄ αυτό η εικόνα πήρε το όνομα ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ. Μέσα στους αιώνες η Ιερά Μόνη πέρασε πολλές καταστροφές από τους Ενετούς, Φράγκους, Άγγλους. Η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, αλλά και άλλες Μονές στη Λευκάδα και στα άλλα Επτάνησα, στάθηκαν οι πνευματικοί φάροι που φώτιζαν τον λαό να παραμείνει στην παράδοση του, στην Ορθοδοξία.

1
1
1
1
1
1