Ιερώνυμος στη Λευκάδα: Για την κατάσταση που βρισκόμαστε ευθύνεται ο εγωισμός και η απληστία (φωτο)

Loading...


Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Φωτό Νίκος Ζαβιτσάνος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης βρίσκεται από εχθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πεφανερωμένης.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Μεγανήσι το απόγευμα του Σαββάτου συνοδευόμενος από τον οικείο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ και τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, ενώ τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος του νησιού Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, κληρικοί της Μητρόπολης και κάτοικοι του νησιού.
Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος, ενώ αμέσως μετά ο εφημέριος του Ναού και ο Δήμαρχος του νησιού καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο και τον ευχαρίστησαν για την επίσκεψη αυτή, ενώ αναφέρθηκαν στην αγάπη των κατοίκων και στην προσπάθειά τους να στηρίζουν το νησί τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση, αλλά και τον κλήρο και το λαό για τη θερμή υποδοχή. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τόνισε πως «η πατρίδα μας έχει περάσει πολλές κρίσεις και η ιστορία δείχνει πως κάθε φορά τις ξεπερνούμε. Δεν πρέπει να χάνουμε το θάρρος μας και να μας πιάνει πανικός. Καλούμαστε να βρίσκουμε ιδανικά μέσα από τις ζωές των Αγίων μας και να εφαρμόζουμε το μήνυμα του Χριστού μας, «μετανοείτε» που σημαίνει αλλάζω σκέψη και συμπεριφορά. Αυτό είναι το μήνυμα που χρειάζεται η εποχή μας. Να μετανοήσουμε όχι με τη στενή θρησκευτική έννοια, αλλά σε όλη τη πορεία της ζωής μας. Για την κατάσταση που βρισκόμαστε ευθύνεται ο εγωισμός και η απληστία. Ο καθένας από εμάς νομίζει ότι είναι το κέντρο της ζωής και ζητά να τον υπηρετήσουμε. Ο Κύριος όμως είπε, δεν ήρθα για να με υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσω».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως «έχουμε κουράγιο και με τη βοήθεια του Θεού να είμαστε αισιόδοξοι και θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Με πίστη, αγάπη και δύναμη θα αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα».

Παράθεση γεύματος από τον Δήμο Λευκάδας στον Αρχιεπίσκοπο

1O Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής παρέθεσε εχθές γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου και των μελών της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδας, σε παραδοσιακή ταβέρνα, στη Νικιάνα Λευκάδας, στο οποίο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Λευκάδας κ. Θεόφιλος, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θοδωρής Σολδάτος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ξενοφώντας Βεργίνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας κ. Ελευθέριος Αραβανής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Στυλιανός Ρόκκος, Πραξιτέλης Σούνδιας, Νικόλαος Βικέντιος, Αναστάσιος Γαζής, Ευτύχιος Ζουριδάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λευκάδας κ. Γεώργιος Καραλιόλιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος το απόγευμα της Κυριακής θα τελέσει Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος.

1
1
1