Ιερώνυμος: Οι άνθρωποι αφήνουν την ελπίδα τους στα χέρια του Θεού (φωτο)

Loading...


Την Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος

Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Την ακολουθία των Α’ χαιρετισμών τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους Ιλισσίων.
«Η ακολουθία των χαιρετισμών μας υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας να προσπαθήσουμε να ηρεμήσει η ψυχή μας σε αυτόν τον δύσκολο καιρό και με κατάνυξη και προσευχή να γιορτάσουμε το Πάσχα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως «η σημερινή ακολουθία δεν είναι απλώς ένα δημιούργημα, αλλά ένα γεγονός. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα κείμενο που βγαίνει μέσα από μια αγωνία, η οποία εκφράζει τα γεγονότα της εποχής εκείνης».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες της εποχής ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι άνθρωποι αφήνουν την ελπίδα τους στα χέρια του Θεού και προχωρούν».

«Οι Πατέρες της Εκκλησίας συγκρίνουν την Εύα με την Παναγία. Δύο μορφές που με διαφορετικό τρόπο ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Θεού και διαφορετικό είναι το αποτέλεσμα. Η Εύα μόλις κατάλαβε τι έκανε έκλαιγε, η Παναγία έγινε γέφυρα, να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό. Έτσι λοιπόν μέσα από αυτά τα κείμενα προέρχεται η διδασκαλία «χαίρε Παναγία, που ενώνεις τον άνθρωπο με το Θεό και θεραπεύεις αυτό που δημιούργησε η Εύα». Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας πως «οι γενεές των ανθρώπων κάθε φορά που θα ζούνε μέσα τους την πράξη της Εύας, την αποστασιοποίηση θα καταλαβαίνουν και θα μετανιώνουν και κάθε φορά που θα νιώθουν την προσφορά της Παναγίας μας θα νιώθουν τη χαρά και την ευλογία».

1
1
1
1