Επί τάπητος το ουκρανικό στη συνάντηση Ιερώνυμου-Χρυσόστομου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Αθήνα επισκέπτεται ο και σήμερα το απόγευμα είχε συνάντηση με τον .

Το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της βρέθηκε στην ατζέντα τω δύο Προκαθημένων που συζήτησαν το θέμα.

Η Αθήνα είναι ο τρίτος σταθμός του ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, καθώς είχε επαφές σε Βελιγράδι και Σόφια με τους Πατριάρχες Ειρηναίο και Νεόφυτο αντίστοιχα, συνεχίζοντας τις συζητήσεις για το θέμα της Ουκρανίας που έχει κλονίσει την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ελπίζω να είναι θετικό για την Εκκλησία. Είχα πει στους δικούς μου κάτω ότι εάν κάνουμε κάποιο λάθος για έναν προκαθήμενο, αν τον αδικήσουμε, επειδή εμείς είμεθα θνητοί, με τον θάνατό μας πεθαίνει και το λάθος. Αν κάνουμε λάθος για την Εκκλησία, επειδή είναι αθάνατη η Εκκλησία δυστυχώς μένει κι το λάθος αθάνατο. Και πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε λάθος για την Εκκλησία. Είναι αμαρτία από τον Θεό. Για αυτό συνεχώς γνώμονας των ενεργειών μας πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας και δεν πρέπει να δούμε τα πρόσωπα. Όποια και να είναι δεν μας ενδιαφέρει.

Μας ενδιαφέρει πρώτιστα η Εκκλησία. Και τα πρόσωπα είναι αγαπητοί φίλοι, τα αγαπούμε, τα σεβόμεθα. Θα δώσουμε τον καλόν εαυτόν μας στην υπηρεσία όλων, αλλά πρώτιστον η υπηρεσία στην Εκκλησία και ευελπιστώ ότι θα την υπηρετήσωμεν με όλην την δύναμιν την ψυχής μας να μην έχομε σχίσμα. Έζησε στην πορεία της την αιωνόβιο η Εκκλησία πολλές τρικυμίες, ελπίζω να μη ζήσει άλλη. Αρκετά θέματα, προβλήματα έχει η Εκκλησία και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και με θάρρος και με πίστη και με αισιοδοξία. Με αυτές τις προϋποθέσεις έχω αναλάβει αυτό το έργο. Δεν είναι εύκολο, αλλά κανείς όταν πιστεύει βάλει τον σταυρό του και ζητήσει τη χάρη του Θεού δεν έχει παρά να φέρει εις πέρας το έργο, γιατί την Εκκλησία την αγαπά περισσότερο από εμάς ο ίδιος ο ιδρυτής της ο Σωτήρας όλων ο Χριστός. Με αυτές τις προϋποθέσεις ξεκινήσαμε, με αυτές ευελπιστώ ότι θα τελειώσουμε».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε: «Πράγματι τα λόγια σας είναι σοφά, πράγματι οι προβληματισμοί σας είναι σωστοί. Εναπόκειται τώρα όλοι μας από τη θέση που είμαστε και διακονούμε να δούμε το θέμα υπεύθυνα και όχι προσωπικά, είτε να υποστηρίξουμε προσωπικά συμφέροντα, αλλά το γενικότερο συμφέρον της Εκκλησίας και ιδιαίτερα την ενότητα». «Είμεθα άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη αλλά και μπορούμε με αγάπη και με πίστη τα λάθη να τα υπερβούμε με τη χάρη του Θεού».

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissitilegrafima.gr