Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία είναι πάντοτε πρόθυμη να δώσει τον εαυτό της

Loading...


Σε εκδήλωση μνήμης για την ευεργέτιδα του νοσοκομείου παίδων Αγλαϊα Κυριακού παραβρέθηκε xθές το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο ιερέας του νοσοκομείου π. Κυπριανός Κεκέογλου και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Χάρης Τομπούλογλου.


Ο Μακαριώτατος τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της ευεργέτιδας στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου παρουσία του Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Παπαθανασίου, διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, του κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα, γενικού διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας, του αναπληρωτή υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά, βουλευτών, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε σε κάποιους θαλάμους τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κι αμέσως μετά οδηγήθηκε στο αμφιθέατρο για την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 80 χρόνια από την κοίμηση της δωρήτριας.

Παρουσιάστηκε η ιστορία του νοσοκομείου και η ζωή της Αγλαϊας Κυριακού. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της και στο γεγονός ότι δεν κράτησε τα χρήματα για τον εαυτό της, αλλά τα διέθεσε για το έργο αυτό. Μίλησε για την προσφορά της Εκκλησίας και συγκεκριμένα της Μονής Πετράκη για την ανέγερση νοσοκομείων. Επισήμανε πως όσες φορές επισκέφθηκε το νοσοκομείο παίδων παρατήρησε την τάξη που δύσκολα βλέπεις σε άλλα νοσοκομεία.

Ευχήθηκε δύναμη και υγεία στους γιατρούς και στο προσωπικό, κάλεσε τους πολιτικούς να μην ξεχνούν αυτούς τους χώρους, ενώ σημείωσε πως πριν από χρόνια, συγκεκριμένα το 1980 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ τον είχε καλέσει και συμφώνησαν να παραχωρήσει η Εκκλησία 339 στρέμματα για τη δημιουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου, στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το νοσοκομείο παίδων, με τους όρους το 5% των κρεβατιών να διατίθεται σε κληρικούς, μοναχούς και απόρους και να έχει ξεκινήσει το έργο μέσα σε μία δεκαετία.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε «αν ζητήσει η Μονή Πετράκη να της επιστραφεί η έκταση αυτή, αφού δεν έχουν τηρηθεί οι όροι, τι θα πουν; ότι η Εκκλησία είναι αχόρταγη; Είναι εύκολο, άλλωστε να παραποιούμε τα πράγματα στην εποχή μας», ενώ συμπλήρωσε πως «η Εκκλησία είναι πάντοτε πρόθυμη όταν χρειάζεται να δώσει τον εαυτό της. Αν συνεργαστούν Οικογένεια, Εκκλησία και Πολιτεία θα γίνονται συχνά τέτοια έργα και θα μνημονεύονται συνεχώς άνθρωποι, όπως η Αγλαϊα Κυριακού».

Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων – «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» ιδρύθηκε το 1936 με δωρεά του Παναγιώτη και της Αγλαΐας Κυριακού. Το Νοσοκομείο παρέχει ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη καλύπτοντας τις ανάγκες του παιδικού πληθυσμού όχι μόνο της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας. Διαθέτει 395 κλίνες και νοσηλεύει ετησίως περίπου 25.000 παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών.

Κάθε χρόνο, το νοσοκομείο, συμβάλλει στην εκπαίδευση περισσότερων από 100 ειδικευόμενων ιατρών στα διάφορα Τμήματα και Κλινικές του. Το 1979, μετά από μισό αιώνα συνεχούς λειτουργίας και κοινωνικής προσφοράς, η δύναμή του ενισχύθηκε με την δημιουργία δύο νέων Παραρτημάτων (Παράρτημα Καλλιθέας – Παράρτημα Λεωφ. Μεσογείων), η λειτουργία των οποίων συνάδει με τις σύγχρονες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης.

 

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης